36 maut nahas...

36 maut nahas kapal terbang di Sudan

JUBA, 4 Nov (AFP) – Sekurang-kurangnya 36 orang terbunuh hari ini apabila sebuah pesawat membuat pendaratan kecemasan sejurus berlepas dari ibu negara Sudan Selatan Juba, kata seorang wartawan AFP.

Polis telah mengeluarkan mayat lelaki, wanita dan kanak-kanak daripada bangkai pesawat kargo, yang terhempas ke dalam sebuah komuniti pertanian kecil di sebuah pulau kecil di sungai Nil Putih, berhampiran dengan lapangan terbang Juba, wartawan itu berkata, yang dikira sekurang-kurangnya 36 mati.

“Pesawat kargo menuju ke Paloch di Upper Nile State terhempas hanya 800 meter dari landasan Lapangan Terbang Antarabangsa Juba,” Radio Miraya melaporkan.

Radio itu berkata seramai 40 orang dikhuatiri mati, sambil menambah bahawa pegawai lapangan terbang memberitahu mereka hanya tiga penumpang yang terselamat.

Badan utama pesawat itu terhempas ke dalam hutan tebal, dengan serpihan bertaburan di sekitar tebing sungai di kawasan yang luas.

Pesawat kargo terhempas merempuh sebuah komuniti pertanian kecil di sebuah pulau kecil berhampiran lapangan terbang Juba di kawasan kediaman Hai gabat semalam. – AFP
Pesawat kargo terhempas merempuh sebuah komuniti pertanian kecil di sebuah pulau kecil berhampiran lapangan terbang Juba di kawasan kediaman Hai gabat semalam. – AFP

Beberapa komuniti pertanian kecil yang tinggal di pulau itu berada di tapak pesawat terhempas, memberi gambaran yang tidak jelas sama mereka merupakan sebahagian daripada mangsa.

Laporan media berkata ia merupakan pesawat pengangkutan Antonov, tetapi tidak ada pengesahan rasmi serta-merta. Pesawat kargo ke kawasan pedalaman South Sudan sering membawa penumpang juga.

Radmir Gainanov, jurucakap misi diplomatik Rusia di Uganda, yang juga menyelia Selatan Sudan, berkata kedutaan itu sentiasa berhubung dengan pihak berkuasa tempatan, termasuk Kementerian Pertahanan.

ARTIKEL YANG SAMA