36 pekerja ki...

36 pekerja kilang botol maut

SANAA, 30 Ogos (Reuters) – Serangan udara yang dilancarkan oleh campuran diketuai Saudi telah membunuh 36 orang awam yang bekerja di kilang botol di wilayah Hajjah utara Yaman, menurut penduduk hari ini.

“Proses mendapatkan mayat-mayat itu sudah selesai. Mayat 36 pekerja, kebanyakannya terbakar atau rentung, telah ditemui selepas serangan udara melanda kilang itu pagi ini,” seorang penduduk, Issa Ahmed memberitahu Reuters melalui telefon dari tapak kejadian.

Perikatan itu masuk campur dalam perang Yaman pada Mac dan telah melancarkan serangan udara yang mengundurkan pasukan Houthi bersekutu Iran yang meraih kemenangan ke atas beberapa wilayah dengan tumpuan untuk memulihkan semula Presiden Abd-Rabbu Mansour Hadi.

Orang ramai berdiri di sekitar kawasan bekas serangan udara yang diketuai oleh Saudi di bandar Sanaa, Yaman pada 30 Ogos. – Reuters
Orang ramai berdiri di sekitar kawasan bekas serangan udara yang diketuai oleh Saudi di bandar Sanaa, Yaman pada 30 Ogos. – Reuters

Kumpulan hak asasi kemanusiaan, Amnesty International mengatakan dalam satu laporan bahawa kempen itu telah meninggalkan ‘bekas berdarah kematian orang awam’ yang boleh dikirakan kepada jenayah perang.

Serangan udara telah membunuh 65 orang di bandar Taiz lewat Jumaat, kebanyakannya orang awam, dan pengeboman kilang susu di Barat Yaman pada Julai membunuh 65 orang termasuk 10 kanak-kanak.

Anggota pegawai Saudi dan kerajaan yang disingkirkan Yaman telah mengatakan mereka mengambil langkah untuk mengelak korban orang awam dan memetik laporan daripada kumpulan hak asasi kemanusiaan yang menuduh Houthi mengebom dan menyekat kawasan orang awam.