4 ditembak ma...

4 ditembak mati dalam masa 24 jam keganasan

BANGKOK, 3 Mac (AFP) – Empat orang telah ditembak mati di wilayah selatan Thailand yang bermajoriti Islam, kata polis hari ini, dalam masa 24 jam selepas keganasan pembunuhan keatas seorang penoreh getah Buddha, yang mana mayat itu kemudiannya dibakar.

Kematian datang semasa uptick baru-baru ini dalam keganasan selepas bulan tenang di rantau di mana lebih daripada 6,500 orang – orang awam terbunuh sejak pemberontakan menentang pemerintahan Thai semula dinyalakan pada tahun 2004.

Penoreh getah, Chatchai Saethong, 55, ditembak pada awal hari ini di daerah Yaha, wilayah Yala, satu daripada tiga wilayah yang bersempadan dengan Malaysia yang dilanda teruk dengan keganasan. “Mayatnya dibakar dan ditinggalkan hangus,” polis tempatan, Kolonel Prapon Apa Khantiwaranant memberitahu kepada AFP.

Sejam kemudian, seorang renjer tentera Islam telah ditembak mati di daerah jiran, menurut kenyataan polis yang berasingan. Dua orang awam Islam yang lain, termasuk penoreh getah telah ditembak mati pada Rabu lalu, kata laporan itu, manakala seorang lagi renjer tentera masih dalam keadaan kritikal selepas ditembak apabila dia sedangt memandu jentera berat itu.

Pemberontak berjuang bagi autonomi yang lebih besar yang sering menyasarkan kepada pengusaha bersama dengan kerajaan Thai. Orang awam yang beragama Islam dan Buddha, termasuk sami-sami dan guru telah menjadi mangsa penembakan atau serangan bom hampir setiap hari.