4 gajah terbu...

4 gajah terbunuh, dilanggar kereta api

COLOMBO, 17 Ogos – Sebuah kereta api penumpang melanggar dan membunuh seekor gajah dan tiga anaknya di utara Sri Lanka hari ini, kemalangan maut terbaru yang melibatkan haiwan yang dihormati itu.

Sekumpulan haiwan itu berjalan melintasi landasan kereta api yang baru ditingkatkan yang melintasi kawasan hutan apabila kemalangan itu berlaku di Cheddikulam, kira-kira 260km utara Colombo.

“Salah seekor anak gajah itu telah diheret kira-kira 300 meter di sepanjang trek selepas dilanggar,” kata pegawai polis tempatan memberitahu AFP, menambah bahawa ia dikatakan menjadi kemalangan paling buruk Sri Lanka melibatkan haiwan berkenaan.

Tiada penumpang yang cedera dalam perlanggaran itu.

Walaupun gajah itu dianggap suci di Sri Lanka dan dilindungi secara undang-undang, hampir 200 terkorban setiap tahun, kebanyakannya oleh para petani selepas haiwan itu merayau-rayau ke tanah mereka.

Gajah Marauding juga mengorbankan kira-kira 50 orang setiap tahun, kebanyakannya dipijak-pijak di sebuah kampung yang dibina berhampiran habitat mereka.

Pada 2011, tiga ekor anak gajah terbunuh oleh sebuah kereta api penumpang di sepanjang landasan sama di kawasan hutan kira-kira 150km utara Colombo. – AFP