4 maut dalam ...

4 maut dalam banjir di Houston

HOUSTON, 19 April (AP) – Hujan telah membanjiri negara keempat terbesar di negara itupada kedalaman lebih satu kaki, yang telah membanjiri rumah, lebuh raya utama ditutup dan menyebabkan sekurang-kurangnya empat orang mati, Datuk Bandar Houston berkata bahawa tidak ada penyelesaian segera.

Banjir besar telah terjadi hampir setiap tahun di bandar itu, di mana pakar-pakar telah lama memberi amaran terhadap potensi malapetaka.

Banjir kilat dan hujan lebat berterusan hingga hari ini, sehari selepas beberapa kawasan menyaksikan paras air menghampiri 20 inci. Sekolah telah ditutup, dan bekalan api elektrik terputus. Beribu-ribu penduduk yang digesa untuk pergi ke tempat perlindungan.

Seorang penduduk melihat luar halaman apartmennya dari tingkat dua apabila air banjir mengelilingi kompleks tersebut pada Isnin lalu di Houston. – AP
Seorang penduduk melihat luar halaman apartmennya dari tingkat dua apabila air banjir mengelilingi kompleks tersebut pada Isnin lalu di Houston. – AP

Tanah lembut Houston dengan penduduk yang semakin berkembang pesat serta ledakan pembinaan bangunan, yang telah bertukar padang rumput kosong kepada industri pembangunan perumahan di seluruh pinggir bandar itu yang menjadikannya terdedah kepada air yang tinggi, menurut pakar.

Harris County, di mana warga Houston dan orang ramai daripada pinggir bandar berada, telah menyaksikan peningkatan penduduk sebanyak 30 peratus sejak tahun 2000.

Daerah-daerah sekitarnya telah hampir berkembang lebih daripada 10 peratus sejak 2000, menurut Greater Houston Partnership, sebuah kumpulan perniagaan.

ARTIKEL YANG SAMA