4 tentera Indonesia terkorban dalam latihan

JAKARTA, Indonesia, 18 Mei – Empat tentera Indonesia telah terbunuh dan lapan yang lain cedera oleh tembakan meriam dalam kemalangan semasa latihan di sebuah pulau di Laut China Selatan, tentera berkata hari ini.

Tentera berkata meriam yang digunakan gagal berfungsi ketika latihan batalion rizab tentera di Tanjung Datuk, pinggir laut kepulauan Indonesia.

“Meriam itu menjadi tidak terkawal dan menembak tentera yang berada di kawasan itu yang menyebabkan lapan cedera, empat parah,” kata jurucakap tentera, Alfret Denny Tuejeh kepada AFP.

Lapan cedera, sementara empat lagi mengalami cedera parah, katanya.

Satu latihan tentera yang dijalankan oleh tentera Indonesia di sebuah pulau di Laut China Selatan telah mengorbankan empat anggota tenteranya. - AP
Satu latihan tentera yang dijalankan oleh tentera Indonesia di sebuah pulau di Laut China Selatan telah mengorbankan empat anggota tenteranya. – AP

Meriam, yang dibeli pada tahun 2003, telah digunakan sehari sebelumnya tanpa sebarang masalah, katanya. tentera telah mula menyiasat untuk mengetahui apa yang menyebabkan kejadian itu.

Pulau ini adalah sebahagian daripada kepulauan kecil Natuna, pulau-pulau Indonesia di Laut China Selatan, rumah untuk kawasan menangkap ikan yang kaya dan simpanan minyak yang banyak.

Terdapat pertempuran yang sering berlaku antara kapal China dan Indonesia sekitar pulau-pulau sejak kebelakangan ini, menyebabkan Indonesia mengambil keputusan untuk meningkatkan pertahanan di kawasan itu. – AFP