4 wanita maut...

4 wanita maut dalam serangan bas

QUETTA, Pakistan, 5 Okt – Lelaki bersenjata menunggang motosikal telah melepaskan tembakan pada sebuah bas bergerak di Pakistan dan membunuh empat wanita daripada minoriti Syiah, kata pegawai semalam.

Lelaki bersenjata melepaskan tembakan ke arah kenderaan tersebut di pinggir bandar Quetta, ibu kota wilayah barat daya wilayah Baluchistan.

“Sekurang-kurangnya dua penunggang motosikal melepaskan tembakan pada bas apabila ia sampai berhampiran dengan bandar Hazara. Dua orang, seorang lelaki dan seorang perempuan lain, turut cedera dalam serangan itu,” Abdul Razzaq Cheema, seorang pegawai kanan polis memberitahu AFP.

“Bas itu yang sedang dalam perjalanan dari satu tempat dari Hazaras,” kata Cheema.

Qambar Dashti, penguasa kota Quetta, mengesahkan serangan itu dan mungkin disebabkan perbezaan pendapat mazhab-mazhab.

Anggota sukarelawan Pakistan membawa mayat seorang wanita Islam Syiah yang terbunuh dalam serangan oleh kumpulan bersenjata di sebuah hospital di Quetta kelmarin. – AFP
Anggota sukarelawan Pakistan membawa mayat seorang wanita Islam Syiah yang terbunuh dalam serangan oleh kumpulan bersenjata di sebuah hospital di Quetta kelmarin. – AFP

“Serangan terhadap bas Hazaras boleh mungkin disebabkan oleh perbezaan sektarian, kami masih menyiasat kes ini,” kata beliau.

Tidak ada pihak yang mengaku bertanggungjawab tetapi militan Taliban telah menyerang Syiah Hazaras Syiah di masa lalu.

Keganasan sektarian – khususnya pelampau penganut ahli Sunah terhadap Syiah yang membentuk kira-kira 20 peratus daripada 200 juta orang Pakistan – telah meragut beribu-ribu nyawa di negara itu sepanjang dekad yang lalu.

Pada Mei tahun lepas, 43 anggota minoriti Ismaili Syiah terbunuh apabila bas mereka dihentikan dan dipenuhi dengan peluru di bandar pelabuhan selatan Pakistan, Karachi oleh sebuah militan mendakwa kumpulan Islamic State (IS). – AFP