40 cedera, in...

40 cedera, insiden kereta api tergelincir

NEW DELHI, India 5 Feb – Sekurang-kurangnya 40 orang cedera apabila kereta api penumpang tergelincir pada awal Jumaat di negeri selatan India Tamil Nadu, kata polis.

Penumpang daripada Bangalore yang menaiki Kanyakumari-Bangalore City Express cedera selepas tergelincir di daerah Vellore, sekitar 170 km dari ibu negeri Chennai, Berita Perkhidmatan Indo-Asia memetik daripada kenyataan polis.The Southern Railway of India berkata dalam satu kenyataan bahawa kereta api itu tergelincir pada 04:15 pagi waktu tempatan.

Penumpang yang terjejas telah dihantar ke Bangalore, jiran wilayah Karnataka dengan menggunakan bas dan kereta api khas. Akibat daripada kemalangan itu, sebanyak 11 kereta api di rantau itu telah dibatalkan.

Mereka yang cedera dalam kemalangan itu telah dibawa ke hospital manakala perkhidmatan kecemasan perubatan juga telah dihantar ke lokasi.

Hasil rakaman TV menunjukkan bahawa beberapa buah bahagian kereta api itu terbalik dan terkeluar dari landasan. Punca kejadian masih dalam siasatan. – NNN