41 maut penge...

41 maut pengeboman di Yaman

ADEN, 23 Mei (AFP) – Pengeboman berkembar diakui oleh kumpulan IS terkena angkatan tentera Yaman hari ini di Aden, membunuh sekurang-kurangnya 41 orang dalam satu siri serangan terbaru di bandar selatan itu.

Serangan di Aden—yang digunakan sebagai ibu pejabat kerajaan sementara selepas pemberontak memaksa pihak berkuasa keluar dari ibu negara—susulan satu operasi tentera besar-besaran terhadap pejuang jihad di bahagian selatan dan tenggara Yaman.

Disokong oleh pakatan diketuai Saudi, angkatan setia kepada Presiden Abedrabbo Mansour Hadi memerangi kedua-dua ekstremis Sunni dan pemberontak Syiah disokong Iran.

Dalam serangan pertama, pengebom nekad membunuh 34 orang berbaris untuk disenaraikan di pusat rekrut berhampiran pangkalan Badr di daerah Khormaksar, Aden, kata Brigedier Jeneral Nasser al-Sarei, komando angkatan keselamatan khas Yaman.

Orang ramai berhimpun di tempat pengeboman di bandar selatan Aden, Yaman hari ini. Pengeboman itu meragut lebih kurang 41 nyawa. – AFP
Orang ramai berhimpun di tempat pengeboman di bandar selatan Aden, Yaman hari ini. Pengeboman itu meragut lebih kurang 41 nyawa. – AFP

Satu letupan seterusnya di dalam pangkalan itu membunuh tujuh lagi askar, katanya.

Dalam satu kenyataan disiarkan dalam talian, IS mengatakan seorang pejuangnya meledakkan satu pinggang letupan dalam kalangan ‘askar pengkhianat’ di pusat rekrut, diikuti pengeboman di pagar pangkalan Badr.

Kumpulan itu yang merampas sejumlah besar Syria dan Iraq, juga mengaku bertanggungjawab bagi siri serangan bom di bandar pesisir pantai Syria yang membunuh lebih daripada 100 orang.