42 maut seran...

42 maut serangan nekad di Yaman

ADEN, 28 Jun (AFP)– Sebuah gerakan pengeboman nekad yang menyasarkan tentera Yaman membunuh sekurang-kurangnya 42 orang semalam di bandar tenggara Mukalla, kata pegawai, dalam serangan yang didakwa oleh kumpulan Negara Islam.

Ibu kota wilayah Hadramawt, Mukalla telah berada di bawah kawalan Al-Qaeda selama setahun sehingga tentera prokerajaan yang disokong oleh gabungan Arab berjaya menawan semula bandar itu pada bulan April.

Tetapi IS mengaku bertanggungjawab terhadap serangan itu, berkata dalam satu kenyataan bahawa lapan pengebom berani mati yang membunuh 50 anggota pasukan keselamatan Yaman, menurut tapak pemerhati Syarikat Intelligence Group yang berpangkalan di Amerika.

Gabenor wilayah, Ahmed Saeed bin Breyk, ketika memberitahu kepada AFP sebelum ini bahawa Mukalla telah “menyaksikan lima serangan berani mati dalam empat kawasan”.

CI08N

Tiga pengeboman serentak melanda pusat pemeriksaan keselamatan di bandar pantai pada waktu matahari terbenam, ketika mana tentera sedang berbuka puasa di bulan Ramadan, kata seorang pegawai keselamatan.

Dua pengebom lain mendekati tempat pejalan kaki di tempat lain di bandar itu sebelum meletupkan bahan letupan mereka.

Tidak lama selepas itu, dua pengebom berani mati melancarkan serangan yang keempat dan meletupkan diri di pintu masuk sebuah kem tentera, kata pegawai itu.

Secara keseluruhan, serangan tersebut telah membunuh 40 tentera dan juga sebagai seorang wanita dan kanak-kanak dan mencederakan 37 orang lain, kata Ketua kesihatan Hadramawt, Riad al-Jalili.

Al-Qaeda mengekalkan kehadiran yang kuat di Mukalla, dan kumpulan jihad masih mengawal beberapa bandar di lembah pedalaman Wadi Hadramawt.