43 maut dalam...

43 maut dalam pengeboman tentera Syria

BEIRUT, 3 Julai – Pengeboman hebat kerajaan ke atas bandar Syria yang dikuasai pihak pembangkang telah mengorbankan 43 orang, antara mereka adalah kanak-kanak dan kakitangan perubatan, kumpulan pemerhati berkata hari ini tentang angka kematian baru.

Serangan udara dan bedilan selama berjam-jam hari ini diarah ke Jayrud, 60 kilometer timur laut Damsyik, menurut Pemerhati Hak Kemanusiaan Syria.

Ketua kumpulan pemerhati itu, Rami Abdel Rahman berkata dua orang medik adalah antara yang terbunuh, serta juga kanak-kanak dan wanita. Salah seorang yang terbunuh ialah Amjad al-Danaf, ketua pusat perubatan Jayrud.

Para aktivis menangisi kepergiannya di online dan berkata dia terbunuh dalam serangan udara ketika dia cuba merawat para penduduk yang tercedera dalam serangan-serangan.

Pengeboman itu, pertama ke atas Jayrud dalam tempoh kira-kira dua tahun – bermula selepas pasukan bersenjata Syria berkata militan-militan Islam membunuh seorang juruterbang kerajaan apabila juruterbang itu terpaksa melentingkan diri dari pesawat udaranya Jumaat lalu.

Dalam satu kenyataan, pihak ketenteraan berjanji serangan ke atas juruterbangnya ‘tidak akan terlepas daripada hukuman.’

Awal hari ini, Abdel Rahman berkata mereka yang terkenal di Jayrud telah mencapai perjanjian dengan para pegawai kerajaan bahawa pejuang-pejuang pemberontak akan meninggalkan bandar itu dan menyerahkan mayat juruterbang itu dalam pertukaran bagi penghentian bedilan. – AFP

ARTIKEL YANG SAMA