46 diselamatk...

46 diselamatkan dari bot karam luar Alaska

ANCHORAGE, Alaska, 27 Julai – Dua buah kapal Good Samaritan menyelamatkan seramai 46 orang malam semalam yang meninggalkan bot nelayan mereka yang tenggelam di Laut Bering di luar Pulau Aleutian, Alaska, kata Pengawal Pantai.

Tidak adanya laporan tentang sebarang kecederaan tatkala anggota kru dipindahkan daripada rakit keselamatan ke kapal dagang, di laut yang agak tenang, kata Pegawai Kecil Pengawal Pantai Lauren Steenson.

Kapal itu seterusnya bertolak dalam pelayaran 13-jam ke Adak, Alaska, sebuah pelabuhan di Aleutians.

Apabila kapal Alaska Juris memulakan pelayaran pada pagi semalam, kesemua anggota kru memakai sut keselamatan dan menaiki tiga rakit keselamatan.

Satu isyarat kecemasan menarik perhatian Pengawal Pantai ke kapal tenggelam selepas pukul 11:30 pagi waktu Standard Alaska.

Kapal Spar Canis dan Vienna Express bergegas ke tempat kejadian sebagai respons terhadap penyiaran kecemasan meminta bantuan daripada Pengawal Pantai, begitu juga dengan dua kapal dagang lain.

Pengawal Pantai juga mengubah haluan kapal Midgett dan menghantar dua kapal terbang pengangkutan C-130 dan dua helikopter dari Kodiak ke tapak kapal tenggelam, terletak berhampiran Pulau Kiska, kira-kira 600 batu dari barat Pelabuhan Belanda, salah satu pelabuhan perikanan paling sibuk di negara itu.

Sebuah kapal terbang C-130 mengawasi situasi menyelamat dari atas.

Masih tidak diketahui punca Alaska Juris tenggelam di perairan, dan ia akan menjadi sebahagian daripada siasatan Pengawal Pantai, kata Steenson.

Keadaan cuaca di laut pada ketika itu adalah tenang dan berangin, namun jarak penglihatan adalah lemah disebabkan kabus tebal, kata Ketua Pegawai Waran Pengawal Pantai Joseph Ayd. – AP