5 calon rebut...

5 calon rebut jawatan presiden FIFA

ZURICH, 4 Feb – Perebutan bagi jawatan presiden FIFA telah bertukar menjadi maraton seluruh dunia bagi lima calon tetapi pemerhati berkata mereka menghindarkan masa sebenar yang dihadapi badan bola sepak dunia yang terjejas dengan skandal.

Dengan presiden Persekutuan Bola Sepak Asia, Sheikh Salman Bin Ebrahim Al-Khalifa dan setiausaha agung UEFA, Gianni Infatnino mengetuai kumpulan itu, ramai yang akan menumpukan ke atas kongres Afrika, di Rwanda esok dan dengan segera berpindah ke Miami bagi pertemuan negara–negara bola sepak utara dan tengah AS.

Terdapat lebih banyak perbatuan udara untuk diliputi dalam perebutan untuk menggantikan Sepp Blatter pada pilihan raya yang akan diadakan pada 26 Februari di Zurich.

Tidak terdapat undian pendapat, tetapi Blatter, 79, dipaksa untuk berada dalam buangan, keputusan yang tidak pasti, kata pakar.

Putera Ali bin al Hussien bekas naib presiden FIFA dari Jordan, Tokyo Sexwale, taikun Afrika Selatan dan ahli politik, dan Jerome Champagne, bekas eksekutif FIFA dari Perancis, dipertumbangkan orang luar.

Kesemua manifesto yang dikeluarkan meminta bagi pembersihan di FIFA, terjejas dari penahanan ahli–ahli eksekutif tertinggi atas dakwaan rasuah di AS. Tetapi butiran adalah kekurangan.

‘Calon–calon tidak dapat pergi jauh, mereka akan meregangkan undian utama dalam pilihan raya AS,’ kata Jean-Loup Chappelet, pakar dalam pertubuhan sukan di Universiti Lausanne di Switzerland.

‘Kebanyakan meneruskan janji untuk sampai ke negara-negara ahli berbanding menangani yang benar, dan terdesak, cabaran yang dihadapi FIFA masa ini bagi selamat,” Patrick Nally, pengasas dalam pemasaran sukan antarabangsa, memberitahu AFP mengenai kempen itu.

Kebanyakan manifesto mencerminkan cadangan yang dibuat oleh jawatankuasa reformasi milik FIFA yang meminta lebih telus. – AFP

ARTIKEL YANG SAMA