5 ditahan ter...

5 ditahan terbabit dalam kumpulan pengganas

KUALA LUMPUR, 16 Nov (Bernama) – Lima lelaki disyaki terbabit dalam kumpulan pengganas ditahan di Johor dan Selangor pada 9 Nov dan 13 Nov lepas, kata Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar.

Katanya kesemua suspek berumur lingkungan antara 22 hingga 40 tahun itu ditahan menerusi dua operasi khas Bahagian Counter Terrorism Cawangan Khas, selepas disyaki cuba menyertai kumpulan militan I.S di Syria, dan mahu melakukan serangan di beberapa lokasi di Lembah Klang.

Khalid berkata tiga daripada suspek disyaki terbabit dengan kumpulan militan I.S. manakala dua lagi dipercayai mempunyai kaitan dengan kumpulan pengganas ‘Imam Mahdi’.

“Empat daripada mereka merupakan warga tempatan dan seorang warga Indonesia,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Beliau berkata dua suspek – warga Indonesia, 22, yang bekerja sebagai penyelia dan pembantu farmasi Kementerian Kesihatan, 22, juga dipercayai merancang untuk berlepas ke Syria bagi menyertai kumpulan I.S.

Khalid berkata kedua-dua suspek itu pernah ditahan polis Ibu Pejabat Polis Daerah Ledang, Johor dan disiasat di bawah Akta Imigresen.

Dua lagi rakyat tempatan berumur 28 dan 30 tahun ditahan di Selangor kerana disyaki menganggotai kumpulan pengganas yang dikenali sebagai Imam Mahdi.

“Suspek berusia 28 tahun itu disyaki merancang untuk melancarkan serangan di beberapa lokasi di Lembah Klang dan membunuh mana-mana pihak termasuk ahli keluarga mereka sendiri yang cuba menentang perjuangan mereka.

“Suspek yang berusia 30 tahun bekerja sebagai penjual air merupakan bekas anggota sel Al-Ghuraba iaitu kumpulan Jemaah Islamiah yang pernah ditangkap pada tahun 2003 di Karachi, Pakistan,” katanya.

Khalid berkata siasatan masih dijalankan bagi mengenal pasti dan mengesan saki-baki anggota kumpulan itu.

Khalid berkata, kesemua anggota kumpulan itu menggunakan Facebook untuk berinteraksi.

Suspek kelima yang berumur 40 tahun berasal dari Petaling Jaya merupakan bekas pegawai kanan di Felda Global Ventures dan telah menamatkan perkhidmatan di bawah Skim Pemberhentian Secara Sukarela pada Ogos tahun ini.