5 ditangkap c...

5 ditangkap cuba beli buah pinggang penghijrah

MADRID, 18 Mei – Polis Sepanyol mengatakan hari ini mereka telah menangkap lima orang yang dituduh cuba untuk membeli buah pinggang dari penghijrah miskin dengan harga 6,000 euro ($6,835).

Para pegawai di Sepanyol melakukan penangkapan dengan kerjasama anggota di Jerman dan Belgium, menurut kenyataan polis. Ia tidak mengatakan di mana penangkapan telah dilakukan.

“Penghijrah itu cuba untuk menarik diri daripada perjanjian itu ketika dia menjalani ujian klinikal, menyebabkan dirinya diculik, dipukul dan diugut mati agar dia tetap meneruskan rancangannya itu, menurut kenyataan tersebut.

Orang yang hendak membeli organ itu merupakan ketua geng penjenayah yang sering melakukan rompakan, yang memerlukan organ itu untuk anak lelakinya yang menderita penyakit buah pinggang.

Ketua polis dan ketua Persatuan Pemindahan Kebangsaan Sepanyol dijangka akan memberi maklumat terperinci semasa sidang akhbar lewat hari ini.

Pada Mac, 14 negara-negara Eropah di Sepanyol menandatangani perjanjian antarabangsa pertama untuk memerangi penyeludupan organ manusia.

Perniagaan itu telah menjana 1.2 bilion dolar dalam keuntungan haram di seluruh dunia setiap tahun, menurut Majlis Eropah, yang mencetuskan perjanjian tersebut. – AFP