5 maut pengeb...

5 maut pengebom serangan nekad di Lubnan

BEIRUT, 27 Jun (AFP) – Sekumpulan pengebom berani mati meletupkan bahan letupan mereka di sebuah kampung Lubnan berhampiran sempadan dengan Syria hari ini, membunuh lima orang dan mencederakan sekurang-kurangnya 15 yang lain, kata agensi berita negeri itu.

Pertubuhan Berita Nasional, berkata serangan itu berlaku di Qaa, sebuah kampung yang beragama Kristian hanya beberapa ratus meter dari sempadan. Ia berkata empat pengebom berani mati telah terlibat dalam serangan berganda yang jarang berlaku itu.

Penduduk kampung menjadi curiga terhadap seorang lelaki yang disyaki ketika mereka melalui kampung itu sekitar 4 petang waktu tempatan, seorang saksi dalam Qaa berkata.

Beberapa bom tangan telah dilem-parkan ketika anggota keselamatan awam memberi amaran kepada penduduk kampung untuk keluar menyelamatkan diri.

Letupan berlaku kira-kira 150 meter dari titik sempadan kastam Lubnan, menurut seorang saksi yang tidak mahu namanya disiarkan.

Agensi berita Al-Manar Lubnan, yang dimiliki oleh kumpulan militan Hizbullah, berkata enam orang terbunuh dan menyalahkan serangan ke atas kumpulan Negara Islam.

Hezbollah telah berjuang di Syria bersama tentera Presiden Bashar Assad dalam perang saudara di Syria, yang telah mencetuskan ketegangan kaum di Lubnan.

Serangan sebelum ini di Lubnan telah dituntut oleh kumpulan IS.

Perkampungan Qaa, yang terletak kira-kira 70 kilometer (44 batu) ke utara kota Baalbek, adalah rumah kepada sebilangan besar pelarian Syria yang melarikan diri perang di Syria.

ARTIKEL YANG SAMA