5 pekerja ‘Mi...

5 pekerja ‘Mighty’ hilang

HONG KONG, 3 Jan, 2016 (AFP) – Kehilangan seorang lagi pekerja Hong Kong dari kilang penerbit buku-buku yang mengkritik China dianggap sebagai ‘membantu dalam penyiasatan’, jawab isterinya kelmarin, kerana polis turut menyiasat kehilangan rakan-rakannya.

Lee Bo hilang malam Rabu dan merupakan pekerja kelima kilang penerbit ‘Mighty’ berpangkalan di Hong Kong hilang.

Kejadian itu menambahkan lagi rasa tidak senang yang semakin meningkat bahawa kebebasan di bandar Cina separuh autonomi terhakis, dengan kebimbangan lima lelaki mungkin telah ditahan oleh pihak berkuasa China.

“Beliau berkata beliau tidak akan kembali tidak lama lagi dan dia yang membantu dalam siasatan,” Isteri Lee Sophie Choi berkata kepada Hong Kong Cable Television, menggambarkan panggilan dia dengan Lee malam dia tidak pulang ke rumah.

Ia tidak jelas siasatan apa yang Lee maksudkan.

Penunjuk perasaan menuju ke Pejabat Perhubungan China di Hong Kong sambil memegang notis kehilangan lima orang pekerja ‘Mighty’. – AFP
Penunjuk perasaan menuju ke Pejabat Perhubungan China di Hong Kong sambil memegang notis kehilangan lima orang pekerja ‘Mighty’. – AFP

“Saya bertanya kepadanya jika ia berkaitan dengan kes itu sebelum ini. Beliau berkata ‘ya’, mengenai kes di mana beberapa yang lain telah hilang,” kata Choi.

Polis berkata dalam satu kenyataan mereka sedang menyiasat kehilangan Lee dan tiga lelaki lain yang hilang sebelumnya.

Polis tidak membuat sebarang komen mengenai lelaki yang kelima.Timbalan ketua Carrie Lam cuba untuk meyakinkan orang ramai.

“Kerajaan Hong Kong mengambil berat tentang kesejahteraan. Polis rakyatnya yang bekerja pada kes ini,” katanya kepada pemberita.

Choi sebelum ini memberitahu AFP dia mula mencari Lee pada malam Rabu selepas dia tidak pulang ke rumah untuk makan malam dan dia melaporkannya kehilangannya kepada polis pada Jumaat lalu.

Beliau kemudiannya menerima panggilan dari nombor telefon yang tidak dikenalinya yang berasal dari tanah besar Cina bandar jiran Shenzhen dan mengatakan ‘segala-galanya adalah baik-baik saja’, Choi berkata.

Sumber lain memberitahu AFP bahawa Lee, 65, dilihat terakhir kali berada di Hong Kong pada Rabu lalu di gudang terbitan buku tersebut.