5 polis terbu...

5 polis terbunuh dalam serangan Al-Qaeda

ADEN, 12 Feb – Ahli-ahli yang disyaki kumpulan Al-Qaeda telah membunuh lima pegawai polis hari ini dalam serangan di bandar kedua Yaman Aden, menurut satu sumber keselamatan.

Penyerang bertopeng itu menyerang pondok polis di kawasan Basateen di utara Aden sebelum melarikan diri, menurut sumber itu lagi.

Insiden itu tiba sehari selepas tiga askar pro kerajaan dibunuh oleh kumpulan jihad di bandar pelabuhan selatan. Al-Qaeda mengawal bahagian-bahagian di Aden, di mana kerajaan Presiden Abedrabbo Mansour Hadi telah membina pangkalan bagi bertempur dengan pemberontak Syiah Huthi yang mengawal ibu negeri Sanaa.

Dengan sokongan daripada pakatan diketuai Saudi, tentera Hadi telah menolak keluar para pemberontak dari Aden dan empat lagi wilayah selatan sejak Julai lepas namun pemberontak Syiah masih mengawal kebanyakan kawasan di utara.

Al-Qaeda dan pesaing kumpulan jihad IS telah mengambil kesempatan terhadap konflik itu untuk mendapatkan kawasan di bandar-bandar selatan seperti Aden.

Mereka telah mengaku beberapa rentetan serangan dan pembunuhan dalam bulan-bulan kebelakangan.

Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) berkata peperangan di Yaman telah mengorbankan lebih daripada 6,100 orang sejak Mac, lebih dari separuh orang awam, dan mencederakan lebih daripada 29,000. – AFP

ARTIKEL YANG SAMA