5 tahun selep...

5 tahun selepas pemberontakan Mesir, polis diraikan

KAHERAH, 26 Jan – Kira-kira 300 orang berhimpun di Dataran Tahrir, Kaherah semalam, bukan meraikan pemula pemberontakan yang lima tahun lalu telah menggulingkan pemimpin lama Mesir, Hosni Mubarak , tetapi untuk memuji pihak polis yang cuba menahan mereka.

“Kami di sini untuk meraikan saudara-saudara kami, para ayah dan rakan sekerja dalam polis Mesir yang mengorbankan nyawa mereka dan darah untuk kami,” kata salah seorang penunjuk perasaan, iaitu seorang tukang membaiki perkakasan rumah, Refaat Sabry, 52 tahun.

Dia mengenakan pin pada jaketnya yang memaparkan wajah jeneral terkini Mesir yang menjadi presiden, Abdel Fattah al-Sisi, yang tindakannya ke atas aktivis belia yang mengetuai revolusi 2011 dan pejuang Islam yang kemudian mengambil alih kuasa telah menghancurkan harapan mereka bagi era baru kebebasan berpolitik.

Lima tahun berlalu, sebilangan negara yang berdepan pemberontakan telah terseret ke kancah peperangan atau kekacauan dan yang lain telah menyaksikan kembalinya pemimpin yang kurang bersedia dari sebelumnya untuk bertoleransi dengan kritikan. – Reuters