5 terkorban p...

5 terkorban pertempuran Togo

LOME, 8 Nov (AFP) – Korban pertempuran antara polis dan penunjuk perasaan di negara Afrika Barat, Togo sejak dua hari lepas telah meningkat kepada 5 orang, menurut kenyataan terkini tally kerajaan Sabtu lalu.

Keganasan meletus pada Jumaat lalu di Mangga, kira-kira 600 kilometer (370 batu) utara Lome, apabila pegawai-pegawai penguatkuasa undang-undang cuba menyuraikan perarakan yang tidak dibenarkan oleh kumpulan yang menentang rancangan untuk memulihkan beberapa kawasan perlindungan.

Dua orang ditembak mati dan 21 yang lain cedera, termasuk lapan di kalangan pasukan keselamatan. Walau bagaimanapun bantahan diteruskan pada keesokan harinya, ketika mana dua telah terbunuh sebelumnya semasa insiden itu, menteri pentadbiran wilayah Payadowa Boukpessi berkata di televisyen nasional.

“Secara keseluruhannya, lima orang terbunuh dalam dua hari,” katanya.

“Tindakan disiplin akan diambil terhadap pasukan keselamatan yang bertanggungjawab dalam melakukan insiden pembunuhan itu. Satu siasatan kehakiman juga telah diarahkan untuk memberi penerangan tentang semua peristiwa-peristiwa itu,” tambah Boukpessi.

Presiden Faure Gnassingbe telah dipanggil untuk menghadiri mesyuarat kecemasan kerajaan pada Sabtu lalu, menurut sumber yang rapat dengan presiden.

Mango kembali tenang semula pada tengah hari Sabtu lalu, penduduk tempatan memberitahu.

“Bandar kembali tenang sejak 3:00 (1500 GMT). Pegawai-pegawai keselamatan boleh dilihat di beberapa laluan persimpangan, orang ramai mula memandu kereta mereka di sekitar bandar itu,” kata seorang pemandu teksi motosikal.

Rancangan pemulihan kawasan perlindungan itu meliputi beberapa buah kawasan di sebelah utara seluas 179,000 hektar.