59 guni benih...

59 guni benih padi dirampas

KANGAR, 11 April (Bernama) – Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) Perlis merampas 59 guni benih padi yang menggunakan cop dagangan palsu bernilai RM2,537 dari sebuah kedai menjual baja dan racun pertanian di Simpang Empat di sini.

Ketua Pegawai Penguat kuasanya, Jamal Nor Ahmad Harun berkata serbuan pukul 12.30 tengah hari pada Khamis lepas itu dibuat selepas pemilik cop sebenar, Syarikat Perniagaan Peladang MADA Sdn Bhd (SPPM) membuat aduan.

Katanya kualiti jahitan guni benih padi tersebut menggunakan benang warna putih serta longgar berbanding jahitan pada guni bercop asli menggunakan benang warna hijau dan merah.

Jamal Nor berkata selain itu, guni benih padi bercop asli turut tertera ‘Skim Pengesahan Benih Padi’ oleh Agensi Pengesahan Jabatan Pertanian di bahagian atas guni.

“Ketebalan guni cop dagangan palsu lebih nipis berbanding yang asli manakala cetakan berwarna di guni cop dagangan palsu lebih terang dibandingkan dengan guni cop dagangan asli yang agak pudar,” katanya pada sidang media di sini hari ini.

Jamal Nor Ahmad Harun (kanan) menunjukkan benih padi tidak sah yang dirampas kerana menggunakan perihal dagangan palsu di pejabat KPDNKK. – Bernama
Jamal Nor Ahmad Harun (kanan) menunjukkan benih padi tidak sah yang dirampas kerana menggunakan perihal dagangan palsu di pejabat KPDNKK. – Bernama

Beliau berkata setiap guni benih padi bercop palsu itu mengandungi 20 kilogram (kg) benih padi, dijual dengan harga RM43 hingga RM45 seguni manakala benih padi bercop asli berharga RM48 hingga RM50 seguni.

“Isu di sini ialah kualiti benih yang dijual kepada pesawah. Kita bimbang daripada 20kg satu guni, beberapa kilo sahaja mengandungi isi, selebihnya mungkin padi angin,” katanya.

Beliau berkata siasatan awal mendapati pembekal benih padi yang menggunakan cop dagangan palsu itu dipercayai dari Kedah.

“Saya berharap pesawah lebih berhati-hati membeli benih padi supaya tidak tertipu dan akhirnya menanggung kerugian besar,” katanya.

Jamal Nor berkata kes itu disiasat di bawah Seksyen 8(2) Akta Perihal Dagangan 2011 yang memperuntukkan denda RM10,000 bagi setiap unit (guni benih) yang dirampas atau tiga tahun penjara.

Sementara itu, jurucakap SPPM berkata benih padi syarikat itu terlebih dahulu dihantar kepada Jabatan Pertanian untuk dianalisis dan disaring bagi memastikan kesesuaian menjadikannya benih sebelum dipek dan dijual.