6 disyaki sel...

6 disyaki seludup manusia, serangan bom di Thailand

KUALA LUMPUR / BANGKOK, 23 Sept (Reuters) – Malaysia telah menahan enam orang yang disyaki sebagai sebahagian daripada rangkaian penyeludupan manusia dan yang juga berkemungkinan telah membantu seorang pengebom yang membunuh 20 orang di sebuah kuil di Bangkok bulan lepas melarikan diri dari Thailand, kata polis semalam.

Suspek termasuk dua orang yang sudah ditahan dalam tahanan Malaysia dipercayai membantu kepada serangan bom itu, polis Thai berkata ia adalah seorang warga asing yang identitinya tidak diketahui, melarikan diri merentasi sempadan selatan Thailand dengan Malaysia, polis di kedua-dua negara itu berkata.

Empat daripada enam orang ditangkap minggu lalu dipercayai menjadi minoriti Uighur beragama Islam, yang datang dari wilayah Xinjiang barat jauh China, kata Ayob Khan Mydin Pitchay, Pengarah Polis Malaysia, unit memerangi-keganasan.

Polis Thailand membuat dua tangkapan ke atas letupan pada Ogos 17, pengeboman paling teruk di Thailand, yang membunuh 20 orang, termasuk 14 warga asing, tujuh dari Hong Kong dan tanah besar China.

Ayob memberitahu wartawan enam yang ditangkap itu tiada ada kaitan langsung dengan pengeboman itu tetapi terlibat dalam perdagangan sekumpulan manusia.

Seorang penyiasat polis Thailand yang baru pulang dari Malaysia mengesahkan pengebom yang disyaki bukan antara suspek terkini, dan berkemungkinan ia merupakan sebahagian daripada rangkaian pengedaran.