6 maut berand...

6 maut beranda apartmen runtuh

BERKELEY, California, 17 Jun (Reuters) – Beranda sebuah apartmen yang sesak dengan pengunjung majlis menyambut ulang tahun runtuh semalam berhampiran Universiti California di Berkeley, mengorbankan lima pelajar kolej dari Ireland dan rakan-rakan warga Amerika Syarikat, serta mencederakan tujuh yang lain, menurut pihak berkuasa.

Mangsa-mangsa, kebanyakannya bekerja di kawasan Teluk San Francisco menggunakan bisa sementara bagi percutian musim panas, sedang meraikan ulang tahun ke-21 seorang rakan di beranda tingkat empat apabila kemalangan itu berlaku, menurut polis tempatan dan pegawai-pegawai kerajaan Ireland.

Ketua Polis Berkeley Michael Meehan memberitahu sidang media kira-kira 12 jam selepas insiden itu bahawa “tiada petanda aktiviti jenayah atau niat jenayah.”

Pihak berkuasa berkata 13 orang berada di bahagian beranda ketika ia runtuh, menyebabkan mereka terjunam 12 meter ke bawah dengan sebahagian mangsa saling bertindih sesama mereka.

Tiga lelaki dan tiga wanita maut manakala tujuh yang lain masih menerima rawatan di hospital.

Para pekerja memeriksa beranda yang runtuh di bangunan apartmen berhampiran kampong UC Berkeley pada 16 Jun 2015 di Berkeley, California. – AFP
Para pekerja memeriksa beranda yang runtuh di bangunan apartmen berhampiran kampong UC Berkeley pada 16 Jun 2015 di Berkeley, California. – AFP

Jurucakap polis Berkeley Jennifer Coats menggambarkan kecederaan yang dialami mangsa sebagai “amat serius dan berpotensi meragut nyawa.”

Gambar-gambar di tempat kejadian menunjukkan penkek berselerak di beranda tingkat tiga di bawahnya di kompleks apartmen Taman Perpustakaan, kira-kira dua blok dari kampus UC Berkeley.

Berada kecil itu sepatutnya hanya selamat untuk menerima berat maksimum tertentu, kata jurucakap bandar itu, sambil menambah tiada peraturan yang mewajibkan pemilik bangunan untuk memaklumkan had berat untuk beraktiviti di berada tersebut.

Tiada seorang pun berada di beranda tingkat tiga ketika kejadian berlaku, dan tiada sesiapa yang berada di bahagian bawah bangunan yang cedera, kata polis.