6 maut runtuh...

6 maut runtuhan dilanda ribut Earl

XALAPA, Mexico, 7 Ogos – Enam orang maut dalam kejadian tanah runtuh di negeri Mexico timur Veracruz selepas rantau tersebut dilanda ribut tropika Earl, kata pihak berkuasa hari ini.

Setiausaha Perlindungan Awam Veracruz, Yolanda Gutierrez Carlin berkata mereka yang terbunuh termasuk kanak-kanak, dan pegawai-pegawai di negeri jiran Puebla memberi amaran bahawa sungai-sungai di kawasan pergunungan berada dalam keadaan berbahaya.

“Hujan lebat menyebabkan dua kejadian tanah runtuh yang membawa kepada kematian enam orang di mana-mana negeri daripada Coscomatepec dan Tequila,” kata Gutierrez Carlin.

Dalam Coscomatepec, kira-kira 62 batu (100 kilometer) selatan ibu negeri Veracruz, Xalapa, pasangan suami isteri dan anak lelaki berusia 1 tahun telah tertimbus oleh tanah runtuh. Tiga yang lain maut dalam kejadian tanah runtuh lain di Tequila, sebuah bandar kira-kira 30 batu (50 kilometer) di selatan.

Earl mendarat dan terus menuju ke arah barat ke pergunungan tengah Mexico.

Para pegawai kecemasan telah memberi amaran walaupun ribut telah melepasi Puebla, kemungkinan keadaan bahaya masih mengancam penduduk dengan keadaan sungai-sungai yang mengalir deras dan berbahaya dari kawasan sempadan pergunungan.

Gutierrez Carlin berkata 15 kaki aliran air – kebanyakannya sungai dan anak-anak sungai – telah menenggelami jalan raya yang disebabkan oleh tanah runtuh dan pokok tumbang.

Earl melanda Belize awal minggu ini sebagai taufan kategori 1, memusnahkan bumbung dan talian kuasa. Ia juga melewati Guatemala dan selatan Mexico sebelum menuju ke Teluk Mexico dan membuat pendaratan kedua di pantai Veracruz lewat Jumaat. – AFP

 

ARTIKEL YANG SAMA