6 pegawai dip...

6 pegawai dipenjara berkaitan skandal rasuah Jepun

HANOI, 27 Okt (AFP) – Vietnam telah menjatuhkan hukuman penjara ke atas enam pegawai landasan kereta api masing-masing 12 tahun hari ini, menurut pegawai mahkamah, berhubung peranan mereka dalam satu skandal rasuah yang menyaksikan Jepun menggantung sementara bantuan pembangunan rasmi.

Enam defendan itu, kesemuanya bekas pegawai di Vietnam Railways Corporation, ditemui bersalah mengambil rasuah sekitar $490,000 dolar dari firma perunding Jepun, kerani memberitahu AFP.

“Mereka didakwa dengan kesalahan penyalahgunaan kuasa,” ujarnya kepada AFP, bercakap tanpa menyatakan nama.

Jepun, salah satu penderma terbesar kepada negara komunis itu, membatalkan bantuan pembangunan rasmi pada Mac 2013 selepas ketua Konsultan Pengangkutan Jepun berpangkalan (JTC) di Tokyo mengakui memberi rasuah.

Tamio Kakinuma, 65, memberitahu para pendakwa Jepun dia membayar sekitar 80 juta yen ($790,000) kepada pegawai Vietnam untuk mendapatkan projek landasan kereta api masa depan Hanoi, satu projek bernilai 4.2 bilion yen.

Mahkamah di Hanoi tidak menjelaskan perbezaan antara sejumlah besar $790,000 Kakinuma akui telah bayar dan jumlah $490,000 yang para pegawai Vietnam telah disabit bersalah terima.

Selepas pengakuan Kakinuma, polis Vietnam telah menangkap enam lelaki, termasuk Tran Quoc Dong, timbalan pengarah am Vietnam Railways milik kerajaan.

Hari ini, selepas dua hari perbicaraan di Hanoi, Dong telah dijatuhkan hukuman penjara tujuh tahun setengah, sementara lelaki yang dituduh menjadi dalang skim rasuah telah dijatuhkan 12 tahun penjara, kerani memberitahu AFP.

Kelakuan para pegawai itu telah mencabul undang-undang anti-rasuah Vietnam dan ‘memberi pengaruh buruk kepada hubungan Vietnam dan Jepun,” kata presiden mahkamah, menurut laman berita VNExpress.

JTC, yang terlibat dalam beberapa program bantuan pembangunan rasmi, didapati telah membayar ratusan ribu dolar dalam wang sogokan kepada para pegawai di Vietnam, Uzbekistan dan Indonesia, lapor media Jepun pada ketika itu.