7 anggota PBB desak Kabila untuk tidak bertanding

PERTUBUHAN BANGSA-BANGSA BERSATU, 13 Feb – Amerika Syarikat (AS), Perancis, Britain dan empat anggota Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) semalam mendesak Presiden Republik Demokratik Congo (DR Congo) Joseph Kabila untuk mengumumkan secara terbuka bahawa beliau tidak akan bertanding dalam pilihan raya tahun ini.

Selepas beberapa kali ditunda, DR Congo akan mengadakan pilihan raya tahun ini pada 23 Disember yang dijangka akan membuka jalan kepada pemindahan kuasa yang damai di negara yang kaya dengan mineral itu, menamatkan pemerintahan 17 tahun Presiden Kabila.

Kabila, 46, belum lagi jelas menyatakan sama ada dia akan mengundurkan diri atau tidak.

Dalam satu kenyataan bersama, tujuh dari 15 anggota Majlis Keselamatan berkata “komitmen awam Kabila adalah untuk tidak terpilih buat penggal ketiga atau mengubah perlembagaan bagi kepentingan untuk memupuk keyakinan dalam proses pilihan raya.”

Ivory Coast, Equatorial Guinea, Belanda dan Sweden menyertai tiga anggota tetap majlis dalam mengeluarkan kenyataan itu berikutan mesyuarat tidak rasmi mengenai persediaan untuk pilihan raya yang penting.

Majlis Keselamatan sedang meningkatkan perhatiannya kepada DR Kongo menuju pilihan raya pada bulan Disember, dengan kebimbangan terhadap keganasan berikutan pertembungan yang ganas dengan penunjuk perasaan.

Menteri Luar Congo, Leonard She Okitundu, berkata negaranya secara tidak adil digambarkan sebagai ‘lubang neraka untuk hak asasi manusia’ dan berpendapat bahawa ia berhadapan dengan cabaran ‘seperti demokrasi negara-negara besar yang lain, mengimbangi keperluan undang-undang dan ketenteraman, keselamatan awam, dengan kehormatan untuk kebebasan individu.’

Duta Besar AS, Nikki Haley, yang datang ke DR Congo tahun lepas dan bertemu Kabila, memberitahu menteri luar negara bahawa Congo mempunyai hak untuk membantah tanpa rasa takut.

“Mereka mahu menyatakan pendapat mereka tanpa perlu risau, jika mereka membantah, sama ada mereka akan ditembak atau sama ada mereka akan dilayan dengan kasar,” katanya. – AFP