7 bank disias...

7 bank disiasat penetapan harga logam

GENEVA, 28 Sept (AFP) – Penguat kuasa persaingan Switzerland mengatakan hari ini mereka sedang menyiasat Bank UBS, HSBC, Deutsche dan bank-bank besar yang lain kerana disyaki terbabit dalam penetapan harga perniagaan logam berharga seperti emas dan perak.

Suruhanjaya Persaingan Switzerland (COMCO) mengatakan ia akan menyiasat sama ada tujuh bank-bank berkenaan telah berpakat sulit untuk memanipulasi harga dalam pasaran logam berharga itu.

Pemerhati mengatakan dalam satu kenyataan bahawa ia telah ‘membuka siasatan ke atas dua bank-bank Switzerland, UBS dan Julius Baer, serta ke atas institusi kewangan asing Bank Deutsche, HSBC, Barclays, Morgan Stanley dan Mitsui.” COMCO, yang membuka satu siasatan awal pada Februari, mengatakan ia kini mempunyai petunjuk yang bank-bank itu ‘kemungkinan besar memeterai perjanjian persaingan tidak sah yang bertentangan persetujuan” dalam perniagaan logam berharga seperti emas, perak, platinum dan paladium.

“Kami rasa mereka telah manipulasi harga logam berharga ini,” Timbalan ketua COMCO, Patric Ducrey memberitahu AFP.

Pihak berkuasa pertandingan mengatakan ia terutamanya mensyaki bank-bank itu menetapkan harga bagi agihan bidaan/jualan dalam pasaran.

Ducrey mengatakan bank-bank semuanya telah dimaklumkan mengenai siasatan berterusan, dan siasatan itu sepertinya akan disimpulkan pada 2017.

Ia bukan pertama kali peranan bank-bank dalam menentukan harga logam berharga itu telah dipersoalkan.