7 didakwa ber...

7 didakwa berhubung pembunuhan pekerja Itali

NEW DELHI, 28 Jun (AFP) – Polis Bangladesh telah mendakwa tujuh orang termasuk seorang pegawai kanan pembangkang berhubung pembunuhan seorang pekerja bantuan Itali pada September lalu, kata seorang pegawai hari ini.

Pembunuhan berhampiran zon diplomatik ibu negara adalah yang pertama dalam beberapa siri serangan yang dituntut oleh kumpulan Islamic State, dan disusuli beberapa hari kemudian oleh pembunuhan seorang petani Jepun di utara Bangladesh.

Pihak berkuasa Bangladesh menolak dakwaan IS bahawa mereka bertanggungjawab, berkata kumpulan itu tidak mempunyai kehadiran di negara.

Kerajaan dan polis berkata militan tempatan bertanggungjawab atas kematian hampir 50 aktivis sekular, warga asing dan penduduk minoriti agama yang terbunuh dalam tempoh tiga tahun lalu.

Mereka berkata kematian adalah sebahagian daripada komplot untuk menggugat kestabilan negara, dan telah menyalahkan pembangkang Parti Nasionalis Bangladesh (BNP) dan sekutu Islamis.

Penolong pesuruhjaya Polis Metropolitan Dhaka Sheikh Nazmul Alam berkata tujuh orang telah didakwa dengan pembunuhan warga Itali berusia 50 tahun Cesare Tavella, termasuk dua pegawai BNP.

“Kami menghantar kertas tuduhan ke atas tujuh orang semalam. Mereka yang didakwa termasuk Abdul Quayum yang merancang serangan,” beritahu Alam kepada AFP, merujuk kepada seorang pegawai kanan BNP yang dipercayai hidup dalam buangan di Malaysia.

Beliau berkata serangan itu adalah sebahagian daripada komplot untuk “mencemarkan imej negara dan menggugat kestabilannya.”

Quayum menafikan dakwaan itu, dengan memberitahu akhbar Daily Star bahawa beliau telah dijadikan mangsa disebabkan hubungan politiknya.

Jurucakap BNP Ruhul Kabir Rizvi berkata dakwaan itu adalah “palsu dan bermotifkan politik.”

“Ia adalah satu percubaan untuk menyembunyikan pembunuh sebenar,” beritahu Rizvi kepada AFP.