7 militan ter...

7 militan terbunuh dalam serangan di Kabul

KABUL, 10 Mei (Xinhua) – Tujuh militan Taliban terbunuh selepas pesawat tanpa pemandu tentera bersekutu yang diketuai NATO telah meletupkan sebuah kenderaan di wilayah utara Afghanistan,Kunduz, semalam, kata seorang pegawai.

“Berdasarkan maklumat awam, kerajaan campuran tentera bersekutu ‘menjalankan serangan udara terhadap sebuah kenderaan yang sedang bergerak di Nah-r-Sufi kawasan daerah Chahar Dara. Serangan udara itu mengorbankan tujuh militan dan dua militan lain cedera,” Gabenor daerah Zulmai Farooqi memberitahu Xinhua.

Kenderaan yang dimiliki oleh Polis Kebangsaan Afghan (ANP) telah dimusnahkan dalam serangan itu.

Kumpulan militan merampas kenderaan daripada pasukan keselamatan semasa rampasan singkat di wilayah ibu negara Kunduz pada akhir tahun lepas, kata gabenor itu.

Militan yang disasarkan telah tiba di Kunduz dari wilayah selatan Helmand beberapa minggu lalu untuk membantu kumpulan Taliban tempatan dalam perjuangan mereka menentang pasukan keselamatan di Kunduz, menurut gabenor.

Dalam perkembangan lain, seorang ketua tentera Taliban, Abdul Jabar Mardan, wilayah jiran Baghan terbunuh dalam satu operasi khas yang dijalankan oleh pasukan Afghanistan pada petang Isnin, kata seorang pegawai wilayah memberitahu Xinhua pada awal hari ini.

Kumpulan militant Taliban masih belum membuat sebarang komen.