70 jarum logam tersemat dalam kaki

SEORANG balu warga India berusia 35 tahun mendakwa bahawa jarum, paku dan picagari telah keluar dari kakinya dan dia tidak tahu bagaimana ianya berada di dalamnya.

Anusuiya, dari sebuah perkampungan kecil di daerah Fatehpur, Uttar Pradesh di India Utara, mengatakan bahawa fenomena aneh itu telah berlaku sejak tahun 2012 dan dia telah mengalami kesakitan yang amat teruk sejak dari itu.

Anusuiya Devi mendakwa bahawa kesan lebam kecil (berwarna hitam) yang membesar di kakinya telah meletup dan mengeluarkan cecair serta jarum dan kuku. Dia menghadapi kesukaran untuk berjalan, berdiri, dan duduk, tetapi doktor enggan membantunya kerana mereka percaya bahawa dia telah memasukkan jarum itu sendiri.

Bagaimanapun dia menolak tuduhan doktor tersebut. Balu itu menegaskan bahawa dia tidak pernah menyakitkan dirinya, yang juga disokong oleh adiknya, Awadhesh Kumar. Mereka telah tinggal bersama selama tujuh tahun yang lalu. Dia tidak percaya kakaknya sengaja menyakitkan dirinya sendiri atau melakukan sesuatu pada kakinya.

“Buat masa ini, sudah lima tahun dia mengalami kesakitan setiap hari. Saya sangat tertekan melihat keadaannya itu,” kata Awadhesh kepada pemberita. “Terdapat tiga jenis jarum yang keluar dari tubuhnya: kuku, jarum dan jarum picagari yang digunakan di hospital. Kami tidak mempunyai penjelasan. Saya bersamanya sepanjang masa dan saya tidak pernah melihatnya melakukan sesuatu pada kakinya. Kami hanya mahu seseorang untuk membantu kami. “

Anusuiya Devi mendakwa bahawa kesan lebam kecil (berwarna hitam) yang membesar di kakinya telah meletup dan mengeluarkan cecair serta jarum dan kuku. Dia menghadapi kesukaran untuk berjalan, berdiri, dan duduk.
Anusuiya Devi telah dimasukkan ke sebuah hospital kerajaan daerah di Fatehpur baru-baru ini, di mana pihak doktor sangat terkejut dengan gambaran X-ray yang menunjukkan lebih daripada 70 pin terbenam dalam kakinya.

Anusuiya telah pergi kepada beberapa doktor tempatan di daerahnya tetapi tidak ada yang dapat membantunya. Adik lelakinya mendakwa bahawa mereka telah dibawa keluar kerana mereka tidak memahami keadaan penyakitnya itu dan tidak percaya kepadanya. Dia akhirnya dimasukkan ke sebuah hospital kerajaan daerah di Fatehpur baru-baru ini, di mana pihak doktor sangat terkejut dengan gambaran X-ray yang menunjukkan lebih daripada 70 pin terbenam dalam kakinya.

“Dia datang ke sini dalam keadaan yang sangat sakit. Kami melakukan beberapa X-ray termasuk pemeriksaan X-ray seluruh badan dan kami mendapati bahawa 70 jenis jarum besi berada di dalam kakinya (bahawa bawah lutut),” kata pakar bedah, Dr Naresh Vishal. “Kami melakukan imbasan badan secara menyeluruh namun tiada yang berada di tempat lainnya. Kami hanya menemui jarum di kakinya, tidak ada di tempat lain. “

“Dari segi perubatan, tidak mungkin jarum seperti itu akan berkembang di dalam tubuh manusia,” tambah Vishal. “Setakat ini kita tidak boleh mengesahkan bagaimana jarum tersebut memasuki badannya, tetapi kita mengesyaki bahawa pesakit itu telah mencederakan dirinya sendiri. Kami perlu menentukan sama ada pesakit ini mempunyai sebarang penyakit mental dan telah memasukinya secara paksa. Sepanjang kerjaya saya dalam bidang perubatan, saya tidak pernah melihat sebarang kes seperti ini. Kami mendapati banyak jarum terbenam dalam kakinya. Kami tidak faham bagaimana dia mampu menanggung kesakitan itu selama ini. Dia sangat menderita.”

Dr. Vishal berkata bahawa Anusuiya akan dirujuk ke hospital Kanpur agar lebih ramai doktor yang berkelayakan dapat menyelidiki keadaannya dan membantu mengatasi masalah ini.