73 maut gempa...

73 maut gempa bumi di Itali

AMATRICE, Itali, 24 Ogos – Satu gempa bumi kuat awal pagi hari ini melanda perkampungan di pergunungan di tengah Itali, menyebabkan sekurang-kurangnya 73 orang terbunuh dan berpuluh-puluh lagi cedera, terperangkap atau hilang.

“Pekan ini tidak ada di sini lagi,” kata Datuk Bandar Amatrice Sergio Pirozzi.

Mengikut ukuran monitor, gempa bumi dengan 6.0 dan 6.2 magnitud itu berlaku pada 3:36 dan telah dirasai di seluruh kawasan di tengah Itali, termasuk ibu negara Rome, di mana penduduk berasa goncangan yang panjang diikuti oleh susulan gegaran.

Bandar-bandar yang paling teruk dilanda banjir ialah Amatrice dan Accumoli berhampiran Rieti, kira-kira 100 kilometer (80 batu) timur laut Rom, walaupun gempa bumi itu dirasai di luar rantau Lazio ke Umbria dan Le Marche di pantai Adriatik.

Pusat Amatrice telah musnah, dengan keseluruhan palazzos rata bersama tanah. Batu-batu dan logam jatuh ke jalan-jalan dengan gegaran susulan pada waktu awal pagi. “Seluruh siling jatuh tetapi tidak memukul saya,” kata salah seorang yang bermastautin di kawasan itu, Maria Gianni.

Penyelamat membawa mayat mangsa di sebelah runtuhan bangunan di Amatrice semalam selepas satu gempa bumi kuat menggegarkan tengah Itali. Gempa bumi itu mengakibatkan sekurang-kurangnya 70 terbunuh dan jumlah itu mungkin meningkat. – AFP
Penyelamat membawa mayat mangsa di sebelah runtuhan bangunan di Amatrice semalam selepas satu gempa bumi kuat menggegarkan tengah Itali. Gempa bumi itu mengakibatkan sekurang-kurangnya 70 terbunuh dan jumlah itu mungkin meningkat. – AFP

“Saya hanya berjaya meletakkan bantal di kepala saya dan saya bernasib hanya mengalami kecederaan ringan di kaki saya.”

Tatkala menjelang pagi, penduduk, anggota keselamatan awam dan mula menggali dengan penyodok, jentolak dan tangan mereka, cuba untuk mencari mereka yang masih terselamat.

“Kita perlu gergaji rantai, gunting untuk memotong batang besi, segala-galanya, kita perlu segala-galanya,” anggota keselamatan awam Andrea Gentili memberitahu kepada The Associated Press.

Kemusnahan yang mengingatkan kembali gempa yang berlaku pada 2009 yang membunuh lebih daripada 300 orang di dalam dan sekitar L’Aquila itu, telah menghantar pasukan kecemasan hari ini membantu kerja-kerja penyelamat.

Perkhidmatan geologi Itali meletakkan magnitud pada 6.0. Penyelidik geologi AS meletakkan magnitud 6.2 dengan pusat gempa di Norcia, kira-kira 170 kilometer (105 batu) timur laut Rom, dan dengan kedalaman 10 kilometer (6 batu).

Datuk Bandar kawasan yang dilanda gempa di Accumoli, Stefano Petrucci, berkata sekurang-kurangnya enam orang telah meninggal dunia di sana, termasuk empat keluarga, dan dua yang lain. “terdapat kematian,” katanya kepada RaiNews24. – AFP