8 didakwa ata...

8 didakwa atas pembunuhan petani Jepun di utara Bangladesh

DHAKA, 11 Julai – Lapan ahli kumpulan Islam yang diharamkan telah didakwa atas kesalahan membunuh seorang petani Jepun yang telah ditembak mati di utara Bangladesh tahun lepas, kata seorang pendakwa raya hari ini.

Dakwaan-dakwaan itu tiba apabila Bangladesh baru sahaja mula reda mengenai tragedi pembunuhan 20 tebusan termasuk sembilan warga Itali dan tujuh warga Jepun minggu lepas di kafe mewah di ibu negeri Dhaka.

Hoshio Kunio, 66, telah dibunuh pada Oktober lepas dalam kejadian menembak sambil memandu di luar jalan tanah di bandar utara Rangpur di mana dia merupakan penduduk jangka masa panjang.

Meskipun kumpulan IS mengaku bertanggungjawab atas pembunuhan Kunio, pihak polis kemudian menahan empat orang yang disyaki ahli Jamayetul Mujahideen Bangladesh (JMB), sebuah kumpulan ekstremis yang telah diharamkan sejak satu dekad lalu.

Empat orang itu secara rasmi didakwa dengan pembunuhan pada Ahad sementara empat lagi pengikut JMB yang turun padang sejak serangan itu juga dimasukkan dalam senarai dakwaan.

Lapan ahli kumpulan JMB didakwa atas kesalahan membunuh seorang petani Jepun yang menetap di utara Bangladesh. - AFP
Lapan ahli kumpulan JMB didakwa atas kesalahan membunuh seorang petani Jepun yang menetap di utara Bangladesh. – AFP

“Kesemua lapan orang yang didakwa adalah ahli JMB,” Abdul Malek, pendakwa raya di daerah Rangpur, memberitahu AFP.

Pihak kerajaan dan polis berkata pelampau tempatan bertanggungjawab atas kematian pembunuhan beberapa 80 aktivis sekular, warga asing dan minoriti agama sejak tiga tahun kebelakangan.

Meskipun kedua-dua IS dan cawangan Al-Qaeda telah mengaku bertanggungjawab atas kebanyakan serangan tersebut, kerajaan menegaskan bahawa rangkaian-rangkaian jihad antarabangsa belum menjejak kaki di Bangladesh.

Pihak berkuasa juga menyalahkan JMB atas pembunuhan 20 tebusan dan dua anggota polis ketika pengepungan kafe di tengah-tengah zon diplomatik Dhaka minggu lepas. – AFP