8 kem kerja b...

8 kem kerja bandar minyak dibuka semula

TORONTO, 23 Mei (AFP) – Pihak berkuasa di Kanada telah mengumumkan pembukaan semula lapan kem kerja di bandar minyak Fort McMurray yang dimusnahkan oleh kebakaran hutan, sekali gus membuka laluan kepada firma minyak untuk memulakan semula pengeluaran.

Pihak berkuasa perbandaran mengumumkan petang semalam mengenai “kemasukan semula secara berperingkat-peringkat” untuk kem berhampiran Lake Long di Nexen dan kilang ConocoPhillips Surmont, kedua-duanya telah menghentikan pengeluaran disebabkan kebakaran.

“Kerja-kerja penilaian untuk memulihkan operasi kem mungkin bermula dengan serta-merta,” kata Wood Buffalo daripada Majlis Perbandaran Serantau, yang menyelia Fort McMurray, dalam satu kenyataan.

Majlis perbandaran juga sedang membuka semula kem berhampiran terminal Enbridge Inc Cheecham, yang dikatakan oleh syarikat sedang kembali beroperasi sepenuhnya.

Masih tidak jelas bila kilang minyak itu sendiri akan beroperasi sepenuhnya. Seorang jurucakap ConocoPhillips berkata syarikat masih belum mempunyai satu jadual masa. Nexen dan Enbridge tidak memberi respons terhadap permintaan untuk memberi komen.

Kebakaran di utara Alberta, yang pada petang semalam adalah lebih daripada 500,000 hektar, telah mendorong pemindahan kesemua 90,000 penduduk Fort McMurray sejak ia bermula pada awal bulan ini.

Ia juga menyebabkan pemindahan kilang minyak dan kem kerja di seluruh bandar dan mencetuskan penutupan berpanjangan yang telah mengurangkan pengeluaran minyak Kanada sebanyak satu juta tong sehari.