8 korban dala...

8 korban dalam ribut tropika Filipina

MANILA, 13 Julai (Reuters) – Monsun hujan teruk membunuh sekurang-kurangnya lapan orang di Filipina, kata agensi bantuan bencana negara hari ini, dan jumlah tersebut dijangka meningkat tatkala dua ribut tropika melanda utara Luzon, pulau utama di gugusan kepulauan itu.

Banjir sejak seminggu lalu memaksa penutupan pejabat kerajaan dan sekolah di Manila, dan mengakibatkan banjir di jalan raya utama dan runtuhan tanah di luar ibu negara.

Kira-kira 40,000 orang di seluruh Luzon terjejas oleh monsun hujan dan hampir 4,000 ditempatkan di tempat perlindungan sementara disebabkan banjir dan runtuhan tanah.

Empat nelayan hilang selepas angin kencang dan ombak besar memusnahkan bot mereka dan enam bot lebih kecil di bandar Bolinao di pantai utara.

“Sembilan nelayan lain berjaya diselamatkan oleh kapal yang melintas,” kata Alexander Pama, pengarah eksekutif Majlis Pengurangan Risiko dan Pengurusan Bencana Negara.

Pama berkata enam orang mati lemas dan dua dihimpit hingga mati tatkala banjir kilat menghanyutkan mereka di sungai yang airnya melimpah, dan air yang deras menyebabkan tembok roboh.

Seorang juruselam Korea Selatan terbunuh dan dua yang lain dimasukkan ke hospital selepas mereka dihanyutkan oleh arus kuat di luar Pulau Mactan di tengah Filipina dan ditemui beratus batu dari Pulau Camotes.

Beliau berkata kementerian pertanian menganggarkan kerugian awal dalam tanaman padi dan jagung adalah kira-kira 4 juta peso. Penilaian mengenai kerosakan ke atas kerosakan infrastruktur, terutamanya jalan raya dan jambatan, masih dilakukan.

Kira-kira 20 taufan melalui Filipina setiap tahun. Pada 2013, Taufan Haiyan, ribut terbesar yang mendarat, melanda tengah Filipina, membunuh lebih daripada 6,300 orang dan meninggalkan 14 juta orang tanpa rumah.