8 lelaki bers...

8 lelaki bersenjata tumpas

CIUDAD VICTORIA, Mexico, 14 Jun (AFP) – Polis membunuh lapan lelaki bersenjata yang menyerang mereka di jalan raya di utara Mexico semalam dan merampas enam senapang berkuasa tinggi dan pelancar bom tangan selepas kekecohan itu, pihak berkuasa berkata.

Pegawai-pegawai persekutuan sedang meronda di jalan raya di bandar San Fernando, dalam keadaan keganasan yang membelenggu di Tamaulipas, apabila orang awam bersenjata tiba di dua tempat pengangkutan trak dan melepaskan tembakan, sebuah pasukan petugas keselamatan serantau berkata dalam satu kenyataan.

“Walaupun menangkis serangan untuk mempertahankan diri, polis persekutuan telah membunuh lapan penyerang itu,” kata Penyelarasan Kumpulan Tamaulipas dalam satu kenyataan, sambil menambah kumpulan bersenjata itu masih belum dikenal pasti.

Sebuah kereta polis meninggalkan tempat tembakan itu tanpa mengalami apa-apa kecederaan. Enam senapang dan pelancar bom tangan ditemui dalam kejadian tersebut.

San Fernando dikenali sebagai perbandaran di mana 72 pendatang, kebanyakan dari Amerika Tengah, dipancung oleh kartel dadah Zetas pada Ogos 2010.

Tamaulipas, yang bersempadan dengan negara bahagian Texas, adalah antara wilayah yang paling ganas di Mexico, dengan kartel Teluk mengakibatkan pembinasaan di rantau itu.