8 maut serangan tikaman pisau di China

BEIJING, 15 Feb – Seramai enam orang terbunuh dalam serangan pisau di kawasan orang ramai di rantau Xinjiang China, termasuk tiga penyerang yang telah ditembak mati oleh polis, pegawai-pegawai tempatan berkata semalam.

Seramai 10 orang cedera dalam serangan itu petang Selasa di daerah Pishan, menurut pengumuman yang dikeluarkan oleh kerajaan bandar berhampiran di Hotan.

Polis memecut ke tempat kejadian dalam masa satu minit serangan itu, yang masih dalam siasatan, pengumuman itu berkata, memanggil penyerang sebagai ‘perusuh’.

Rantau jauh-barat itu adalah tanah air Uighur – kumpulan tradisi Islam, yang kebanyakannya mengadu penindasan budaya dan agama dan diskriminasi – dan sering dilanda pergolakan maut.

Beijing kerap menuduh apa yang dipanggil kumpulan pemisah pembuangan Uighur seperti Pergerakan Islam Turkestan Timur mendalangi serangan di kawasan yang luas, kaya dengan sumber.

Tetapi pakar-pakar luar negara telah menyatakan keraguan tentang kekuatan kumpulan dan hubungan mereka dengan keganasan global, dengan beberapa orang berkata China membesar-besarkan ancaman untuk mewajarkan langkah-langkah keselamatan yang sukar.

Dilxat Raxit, jurucakap Kongres pembuangan Uighur Sedunia memberitahu AFP bahawa polis menahan enam orang selepas serangan itu, termasuk dua penduduk Uighur muda yang berkongsi maklumat mengenai kejadian itu ke atas telefon bimbit.

“Angkatan tentera di daerah ini menyasarkan Uighur untuk siasatan dan menuntut bahawa orang-orang Cina mengelakkan meninggalkan rumah mereka,” katanya yang memetik sumber di Xinjiang. – AFP