8 November pe...

8 November penentu sejarah baru AS

WASHINGTON, 22 Ogos – Hillary Clinton dan Donald Trump menawarkan kepada para pengundi pilihan yang berlainan pada musim gugur ini berhubung isu-isu yang membentuk kehidupan seharian. Idea-idea sebenar dalam proses, sesukarnya boleh dilihat melalui bayangan kempen presiden 2016.

Malah dalam waktu biasa, Washington mungkin seperti bandar asing yang tidak akan dikeluarkan dari tempat-tempat yang digemari menjadi perbualan para ahli politik.

Namun keputusan yang akan dibuat oleh Presiden Trump atau Presiden Clinton adalah berkenaan dengan keluarga. Cengkaman cukai, rangkaian keselamatan sosial, struktur sosial, harga, pekerjaan, peperangan, udara yang kita hirup, hutang peribadi dan hutang negara – semua itu dan banyak lagi disentuh dalam beberapa cara oleh pengundian pada 8 November nanti.

Tempat Amerika di dunia dalam keseimbangan juga. Begitu juga hala Mahkamah Tinggi, terikat antara mereka yang dilantik oleh Republikan dan Demokratik. Dalam erti kata, undi bagi presiden juga undi untuk menyelesaikan ketidaksepakatan kanan-kiri mahkamah. Anda di pihak mana?

Nasib Clinton dan Trump akan ditentukan pada 8 November nanti, sekaligus menjadi perubahan era sejarah baru bagi AS. – AFP
Nasib Clinton dan Trump akan ditentukan pada 8 November nanti, sekaligus menjadi perubahan era sejarah baru bagi AS. – AFP

Mana-mana pihak, para pengundi berkuasa, yang menjadi tumpuan pilihan raya.

Clinton membawa beberapa yang seperti dijangkakan. Dia memiliki rekod perkhidmatan awam dan mempunyai agenda ekonomi berasaskan kebiasaan Parti Demokratik. Trump pada teras satu parti. Calon Republikan memiliki idea dalam mengimprovisasi pernyataan dalam twitter yang sensitive.

Perbezaan itu adalah panduan kepada apa yang hendak dijangkakan, bukan keseluruhan cerita. Kedua-duanya diketahui telah beralih dengan angin politik. Dan rancangan mereka perlukan kelulusan Kongres.

Meski begitu matlamat mereka untuk membezakan laluan bagi negara berhubung imigresen, ekonomi, penjagaan kesihatan, kepanasan sejagat dan mana-mana topik lain. Pendeknya, pilihan yang dapat dilihat. – AFP