8 terkorban d...

8 terkorban dalam serangan nekad

PESHAWAR, Pakistan, 7 Mac (Reuters) – Serangan berani mati di perkarangan mahkamah membunuh sekurang-kurangnya lapan orang di barat laut Pakistan semalam, kata pegawai, serangan terbaru dalam siri serangan di kawasan sekitar tempat penduduk Mohmand yang tidak menentu.

Pegawai kanan polis, Sohail Khalid memberitahu Reuters bahawa tiga anggota polis adalah di antara lapan orang yang terbunuh dan 27 yang lain cedera dalam letupan itu.

Saeed Wazir, seorang lagi pegawai polis berkata penyerang telah menyasarkan bangunan mahkamah di bandar Shabqadar.

“Pengebom berani mati cuba memasuki kompleks kehakiman dan meletupkan dirinya apabila polis menghalangnya,” kata Wazir. Saksi menerangkan letupan yang besar berlaku di tempat kejadian.

“Kami sedang duduk dengan seorang peguam apabila satu letupan yang besar berlaku di Mahkamah,” kata Gohar Khan, seorang pegawai polis tempatan yang berada di tempat kejadian.

“Agensi tentera dan undang-undang lain telah tiba di kawasan kejadian dan mengepungnya. Mereka yang cedera dikejarkan ke hospital berdekatan.”

Televisyen rakaman yang dijalankan oleh media berita Pakistan menunjukkan kerosakan yang teruk dan meluas, manakala dua buah kenderaan kelihatan hangus terbakar di tempat kejadian.

Shabqadar, yang terletak kira-kira 150 kilometer (90 batu)dari barat laut Islamabad, bersebelahan dengan kawasan penduduk Mohmand, menyaksikan beberapa serangan baru-baru ini.