9 cedera dala...

9 cedera dalam rusuhan penjara juvenil

CASABLANCA, Maghribi, 29 Julai – Polis Maghribi telah menumpaskan banduan dalam percubaan lari di pusat tahanan juvenil di Casablanca, mengakibatkan sembilan tahanan cedera, menurut perkhidmatan penjara hari ini.

“Pusat pemulihan Ain Sebaa menjadi latar rusuhan” banduan-banduan malam kelmarin, kata Lembaga Pengarah Agung Penjara dan Persepaduan Semula.

Para tahanan di pusat di timur laut bandar terbesar Maghribi itu membakar katil-katil dalam bidaan untuk menarik perhatian kakitangan, menyerang mereka dan cuba untuk melepaskan diri, katanya.

Banduan cuba dan gagal untuk memecah masuk ke gedung senjata, namun berjaya keluar dari bangunan utama dan membakar bas penjara, katanya. Mereka menyerang beberapa kakitangan.

Polis kemudian masuk campur untuk meredakan rusuhan itu.

Ahli keluarga banduan di pusat pemulihan belia bersempadan penjara awam Oukacha meneriakkan slo-gan selepas percubaan lari besar-besaran bertukar rusuhan di Casablanca pada 28 Julai. - AFP
Ahli keluarga banduan di pusat pemulihan belia bersempadan penjara awam Oukacha meneriakkan slo-gan selepas percubaan lari besar-besaran bertukar rusuhan di Casablanca pada 28 Julai. – AFP

Jurugambar AFP di tempat kejadian menyaksikan kebakaran dan asap muncul dari pusat itu, yang dikelilingi oleh pasukan keselamatan.

Video yang disiarkan online kelihatannya menunjukkan satu letupan besar di pusat itu dan sebuah bas terbakar, dengan bunyi tembakan senjata dan siren polis. Laman web berita tempatan berkata para saksi telah mendengar bunyi tembakan senjata muncul dari kemudahan itu. – AFP