9 dihanyutkan...

9 dihanyutkan oleh banjir kilat

BEIJING, 4 Ogos (Agensi) – Satu banjir kilat telah melanda kawasan indah di luar bandar Xi’an di tengah China, menghanyutkan sembilan pelancong China, media setempat melaporkan hari ini. Lapan mayat telah berjaya ditemui.

Banjir tersebut melanda lembah Xiaoyuhecun petang kelmarin di tengah-tengah cuaca hujan yang paling lebat direkodkan di kawasan tersebut dalam jangka waktu 30 tahun, menurut laporan itu.

Satu kumpulan merangkumi kira-kira 200 pegawai polis, bomba dan tentera melakukan operasi mencari sepanjang malam, menemui lapan mayat pagi ini, menurut Agensi Berita Xinhua.

Bekas ibu negeri empayar China, Xi’an terletak di sepanjang Jalan Sutera Purba dikelilingi oleh pergunungan, wilayah Shaanxi.

Beberapa tapak indah China mengalami pengurusan yang teruk, pengawalan lemah orang ramai dan beberapa lagi isu keselamatan.

Khidmat-khidmat kecemasan di Xi’an sama ada tidak bertindak melalui sebarang panggilan atau mengatakan mereka tidak mempunyai sebarang maklumat mengenai kehilangan orang atau sebarang penyiasatan mengenai insiden tersebut.