9 pendatang I...

9 pendatang Iraq ditahan di Vienna

VIENNA, 17 Ogos – Sebuah mahkamah Austria telah menahan reman sembilan pendatang Iraq dalam tahanan semalam kerana didakwa terbabit dalam kes rogol kumpulan terhadap seorang pelancong Jerman pada malam Tahun Baru di Vienna.

Mereka yang ditahan berusia di kalangan 21 hingga 47 tahun itu ditahan pada hujung minggu di dalam serbuan di Austria selepas siasatan bulan panjang polis.

Mereka dimasukkan ke dalam tahanan di penjara di Vienna sementara menunggu perbicaraan yang belum selesai, kata seorang jurucakap mahkamah.

Suspek dituduh membawa mangsa yang berusia 28 tahun itu, yang berada di bawah pengaruh alkohol, kepada salah satu daripada rumah pangsa suspek dan merogolnya pada malam 31 Disember 2015.

mereka telah menolak dakwaan itu, tetapi penyiasat menemui kesan DNA empat tertuduh di tempat kejadian yang dikatakan jenayah.

Ia tidak jelas lagi berapa lama rakyat Iraq itu perlu berada di Austria, tetapi mereka telah memohon suaka selepas kejadian itu berlaku, kata polis.

Dakwaan serangan seksual yang melibatkan pendatang telah meningkat di Austria sejak permulaan krisis pelarian paling teruk di Kesatuan Eropah sejak Perang Dunia II pada musim panas lalu.

Awal bulan ini, jiran Jerman telah meluluskan undang-undang membuat ia lebih mudah untuk mengusir warga asing melakukan jenayah seks, selepas lebih daripada 1,000 wanita melaporkan serangan seksual dan rompakan di bandar Cologne pada malam Tahun Baru. – AFP

ARTIKEL YANG SAMA