Abe cakap gah depan Miss Universe

TOKYO, 11 Jan – Perdana Menteri Jepun yang taksub dengan golf akhirnya mendedahkan ‘rahsia negara’ untuk skor terbaiknya dalam sambutan gah kepada wakil Miss Universe negara itu.

Shinzo Abe yang santai dan bersenandung menerima kunjungan hormat di pejabatnya dari Momoko Abe, 23, yang memberitahu perdana menteri bahawa pusingan terbaiknya adalah 68 dan dia telah berusaha untuk menjadi profesional.

“Itu luar biasa,” kata Perdana Menteri sambil bertanya sama ada ia untuk penuh 18 lubang atau separuh pusingan. “Nah, skor terbaik saya adalah 79, lama dahulu,” Perdana Menteri itu memberitahu wakil ratu cantik Jepun itu di hadapan kamera TV.

Abe (kanan) berjabat tangan dengan Momoko Abe dalam satu kunjungan hormat di kediaman rasmi beliau di Tokyo, kelmarin. – AFP

Abe suka bermain golf dengan Donald Trump semasa lawatan presiden AS ke Asia pada bulan November lalu, di mana pasangan itu memanaskan diplomasi sembilan lubang dengan pantas.

Perdana menteri sebelum ini menggariskan skor bermainnya sebagai ‘rahsia negara’ dan enggan mengatakan siapa yang telah menang dalam permainan golf pemimpin dunia.

Pusingan di luar Tokyo, dengan seorang profesional dunia, Hideki Matsuyama, juga menjadi berita utama ketika rakaman muncul di mana Abe jatuh telentang di sebuah bunker, dengan Trump kelihatan berjalan seperti dalam keadaan tidak selesa. – AFP