Abe mahu ubah...

Abe mahu ubah perlembagaan Jepun

TOKYO, 11 Julai – Perdana Menteri Jepun, Shinzo Abe telah mengesahkan kemenangan dalam pilihan raya minggu lepas, memberikan satu galakan terhadap kemahuannya untuk melonggarkan perlembagaan damai negara itu.

Para pengundi menyokong perdana menteri agresif itu, meskipun prestasi ekonomi yang suram, memberikan Parti Demokratik Liberalnya (LDP) dan sekutu-sekutunya kawalan melebihi separuh daripada parlimen dewan tertinggi negara itu.

Para penganalisis berkata dengan sokongan parti-parti kecil nasionalis, Abe kini mempunyai jumlah untuk melakukan langkah perubahan pada bar perlembagaan pelancaran perang tentera Jepun.

“Saya berasa lega di mana kami berupaya untuk mendapatkan lebih daripada separuh kerusi yang dipertandingkan,” Abe memberitahu penyiar swasta TBS Television lewat semalam.

Perlembagaan Jepun, yang dikenakan oleh penakluk mereka Amerika Syarikat selepas Perang Dunia II, melarang penggunaan kekerasan untuk menyelesaikan konflik-konflik antarabangsa.

Shinzo Abe dalam satu sesi sidang media bersama para pemberita. - AFP
Shinzo Abe dalam satu sesi sidang media bersama para pemberita. – AFP

Peruntukan itu sangat popular dalam masyarakat umum, namun dicerca oleh haluan kanan seperti Abe, yang melihatnya sebagai sesuatu yang lapuk dan membebankan.

Keputusan-keputusan awal daripada undian Ahad menunjukkan LDP dan sekutu-sekutu yang disokong penganut Buddha, Komeito, kini menduduki lebih daripada separuh, sekurang-kurangnya 147 kerusi di dewan tertinggi parlimen.

Dengan sokongan daripada parti-parti sampingan yang juga memihak terhadap perubahan perlembagaan, Abe sekarang boleh mendapatkan dua pertiga majoriti yang diperlukannya di kedua-dua dewan untuk mendesak melalui satu pindaan kepada undang-undang asas negara. – AFP