Abu Fidel Cas...

Abu Fidel Castro dibawa jelajah akhir di seluruh Cuba

HAVANA, 30 Nov – Abu mayat Fidel Castro telah memulakan jelajah empat hari Cuba hari ini menuju ke tempat persemadiannya yang terakhir, menjejak semula jelajah kemenangan revolusi 1959 mendiang pemimpin.

‘Karavan kebebasan’ akan mula meninggalkan dari Havana, menjadikan perhentian simbolik di sepanjang trek 950 km yang akan berakhir di bandar timur Santiago de Cuba pada hujung minggu.

Perjalanan itu akan menyusuli dua hari penghormatan di Havana di mana ratusan ribu telah digalakkan oleh kerajaan untuk melihat gambar memorial Castro pada Medan Revolusi.

Hari memperingati di bandar itu berakhir dengan perhimpunan besar-besaran malam kelmarin di medan yang dihadiri oleh pemimpin Amerika Latin, Afrika dan Caribbean, di samping perdana menteri Greece – satu-satunya pemimpin Eropah pada acara itu.

Raul Castro, 85, berterima kasih atas ‘tanda perpaduan dan kasih sayang yang tidak terhingga dari seluruh dunia’ dan mengakhirinya dengan tangisan pertempuran revolusi, “Sehingga menang, selalu!”

Namun presiden-presiden kuasa Barat, malah negara-negara sahabat termasuk Rusia, China dan Iran, hanya menghantar timbalan mereka sebagai wakil. – AFP

Bekas simpan abu mayat pemimpin Cuba, Fidel Castro ketika memulakan jelajah empat hari di seluruh Cuba, pada 30 November. – AFP
Bekas simpan abu mayat pemimpin Cuba, Fidel Castro ketika memulakan jelajah empat hari di seluruh Cuba, pada 30 November. – AFP