AC Milan tewa...

AC Milan tewas, lampu padam

MILAN, 26 April – Jurulatih baru AC Milan, Cristian Brocchi menghadapi kemarahan peminat selepas kekalahan mengejut 2-1 kepada pasukan bawahan Verona, sekali gus menyebabkan juara Eropah tujuh kali itu dalam bahaya kempunan aksi benua musim depan.

Brocchi berkata beliau telah menyempurnakan impian yang lama terpendam apabila dilantik untuk menggantikan Sinisa Mihajlovic selepas pengurus dari Serbia yang popular itu dipecat tiga minggu lalu.

Selepas tiga perlawanan, bekas midfield Milan dan kelab pilihan itu sedang menghadapi krisis selepas mengakui “lampu padam” semasa kekalahan mengejut 2-1 di Verona.

Bagaimanapun, itu tidak cukup untuk pemain Luigi Delneri menghindari zon penyingkiran ke Serie B selepas menang 1-0 ke atas Carpi yang bermasalah dan 1-0 ke atas Empoli.

Walaupun bermula dengan kemenangan 1-0 di Sampdoria, Milan seri tanpa jaringan di San Siro pada pertengahan minggu dengan Carpi yang dihantui penyingkiran kekal di tangga keempat tercorot tetapi 10 mata di depan Verona.

Giampaolo Pazzini menyempurnakan sepakan penalti semasa menentang AC Milan, kelmarin. – AP
Giampaolo Pazzini menyempurnakan sepakan penalti semasa menentang AC Milan, kelmarin. – AP

Di Stadium Bentegodi pada Isnin, Milan membuka jaringan melalui penyerang Perancis, Jeremy Menez pada minit ke-21.

Tetapi jika Milan menambat Verona pun, itu semua kerana penjaga gol remaja Gianluigi Donnarumma beraksi dengan baik dan kemudian sepakan penalti bekas penyerang Milan Giampaolo Pazzini menyamakan kedudukan pada minit ke-72.

Milan kelihatan akan berkongsi mata sehingga minit kelima masa kecederaan apabila Luca Siligardi meledakkan fol kemenangan pada minit akhir untuk tuan rumah.

Brocchi berkata: “Memang perkara biasa saya akan bertanggungjawab. Kami tidak bermain dengan baik dan tidak bermain mengikut perancangan.

“Kekalahan itu menyakitkan dan jelas kami perlu bekerja keras. Malam ini, lampu padam dan itu menyukarkan kami. Itulah apa yang perlu kami usahakan bagi memastikan suis tidak padam.” – AFP