Acara media A...

Acara media Apple pada 9 September depan

SAN FRANCISCO, 28 Ogos – Apple semalam menghantar jemputan untuk acara media pada 9 September, memberi petunjuk pembantu perisian maya Siri dalam alat perantinya akan memainkan peranan.

Dalam gaya membingungkan, jemputan itu hanya memberikan waktu dan tempat acara. Di bawah grafik yang berdasarkan logo Apple ditulis “Hei Siri, berikan kami petunjuk.”

Masa acara Apple tidak mengejutkan sejak syarikat di California itu terkenal kerana menganjur acara pada bulan September untuk mengumumkan berita terkini iPhone.

Desas-desus mengenai acara akan datang termasuklah kemungkinan pelancaran model iPhone baru dan berita mengenai peti Apple TV.

Penjejak industri menjangka Apple akan melancarkan model skrin besar generasi baru iPhone 6. Skrin besar iPhone 6 telah menggunakan kepopularan “phablet” yang menggabungkan telefon pintar dan komputer tablet.

Penjejak industri menjangka sempena acara media itu, Apple akan melancarkan model skrin besar generasi baru iPhone 6. – AFP
Penjejak industri menjangka sempena acara media itu, Apple akan melancarkan model skrin besar generasi baru iPhone 6. – AFP

Peningkatan mungkin termasuk kuasa pemprosesan yang lebih cepat dan keupayaan kamera yang lebih baik serta skrin yang boleh membezakan sentuhan ringan daripada tekanan kuat untuk kawalan yang lebih lancar.

Apple juga boleh menggunakan acara media untuk memaparkan peristiwa penting, seperti jualan produk.

International Data Corporation berkata semalam jam tangan pintar yang baru dilancarkan oleh Apple merupakan komoditi hangat pada suku kedua tahun ini.

Apple Watch mengekori penjejak aktiviti Fitbit, alat terkenal dalam pasaran “perkomputeran sesuai dipakai,” menurut anggaran IDC. Apple masih belum mengeluarkan angka jualan jam tangan pintar rasmi.

Apple menghantar 3.6 juta jam tangan pintar untuk menduduki di tempat kedua di belakang Fitbit, yang menghantar 4.4 juta unit pada suku kedua tahun ini, menurut IDC.

Penghantaran alat perkomputeran sesuai dipakai pada keseluruhannya meningkat 223 peratus kepada 18.1 juta daripada 5.6 juta unit yang dihantar pada suku kedua tahun lalu, menurut IDC. – AFP

ARTIKEL YANG SAMA