Acara sukan w...

Acara sukan wanita diperkenal di Komanwel 2018

SYDNEY, 7 Okt – Tujuh acara dan kategori baru wanita akan ditambah kepada program untuk Sukan Komanwel 2018 di Gold Coast Australia, meletakkan mereka setaraf dengan lelaki, penganjur berkata semalam.

Terdapat beberapa tambahan kategori + 90kg dalam acara angkat berat wanita, tiga acara baru wanita tinju (45kg-48kg, 54-57kg dan + 75kg) dan tiga acara berbasikal trek wanita baru (keirin, pecut berpasukan dan kejar berpasukan).Ini bermakna bahawa buat kali pertama di sebuah Permainan sukan utama akan terdapat jumlah yang sama dalam acara untuk lelaki dan wanita, kata pegawai, dengan jumlah bilangan pingat untuk dimenangi di Gold Coast 2018 sebanyak 275.

“Kami telah menjalani sukan ini sejak temasya pertama pada tahun 1930, apabila wanita bertanding

dalam tujuh (atau 12 peratus) acara pingat sahaja,” kata Presiden Persekutuan Sukan Komanwel Louise Martin dalam satu kenyataan.

“Edisi terakhir temasya di Glasgow mencipta peratusan paling tinggi pernah dicatatkan acara pingat untuk wanita (48.5 peratus), meletakkan persamaan dalam acara lelaki dan perempuan untuk meraih pingat di Sukan tersebut.

“Ini adalah langkah penting ke arah merealisasikan visi Persekutuan Sukan Komanwel untuk kesaksamaan gender.”

Sukan Komanwel Gold Coast berlangsung dari April 4-15, 2018. – AFP

ARTIKEL YANG SAMA