‘Adblock Plus...

‘Adblock Plus’ jejas keuntungan laman sesawang

BERLIN, 7 Feb – Bagi para penggunanya, Adblock Plus adalah sebagai benteng daripada pengiklanan yang mengganggu. Tetapi laman-laman sesawang yang bergantung pada hasil pengiklanan untuk terus percuma melihat perisian sumber terbuka itu sebagai satu kesengsaraan.

Kini firma Jerman di sebalik Adblock Plus mengambil penyelesaian lebih mendamaikan berhubung dengan lawannya untuk mencari tahap ‘yang dapat diterima’ dan membentuk pengiklanan dalam jaringan.

Para pemilik Adblock Plus, Eyeo telah menggelar rundingan yang menyelubungi rancangannya untuk menubuhkan jawatankuasa bebas bagi pengiklanan yang dapat diterima sebagai “Camp David” secara tidak langsung menyebut perjanjian damai 1978 antara Israel dan Mesir.

Dan memandangkan idea skop kesukaran mendapatkan para penerbit Internet, pengiklan dan penyekat iklan untuk berbincang di meja rundingan sama dan berbincang.

‘Sidang mesyuarat’ pertama seumpamanya diadakan di New York pada November dan kedua awal minggu ini di London.

Adblock Plus merupakan perisian yang berupaya menghilangkan pengiklanan di laman sesawang. - Reuters
Adblock Plus merupakan perisian yang berupaya menghilangkan pengiklanan di laman sesawang. – Reuters

Ia menyatukan “nama-nama terbesar di Eropah dalam penerbitan, ad-tech, pengiklanan, digital bukan untung dan pembentukan kandungan,” kata jurucakap Eyeo, Ben Williams, tanpa mendedahkan sebarang nama.

Dicipta 10 tahun lalu dan dimuat turun beratus-ratus juta kali, perisian sumber terbuka, Adblock Plus adalah salah satu program sekatan iklan paling popular, yang bertujuan mencegah iklan mengganggu daripada keluar pada skrin dan menjejaki sejarah pencarian pengguna bagi komersial.

Popularitinya yang kian meningkat adalah usikan untuk menyasarkan laman sesawang Internet yang hanya boleh terus percuma disebabkan hasil daripada para pengiklan.

Adobe dan Pagefair, yang membantu laman-laman internet memintas para penyekat, menganggarkan hampir $22 bilion dalam hasil telah hilang sejagat tahun lalu akibat dari perisian sekat iklan. – AFP