Adidas tamatk...

Adidas tamatkan penajaan IAAF

LONDON, 25 Jan – Syarikat pembekal pakaian sukan Jerman Adidas AG akan menamatkan penajaan 11 tahun mereka dengan Persatuan Olahraga Antarabangsa (IAAF) empat tahun lebih awal, menurut laporan BBC kelmarin.

Pihak BBC berkata Adidas, penaja terbesar badan pengendali sukan itu, membuat keputusan untuk tidak meneruskan kontrak sebagai kesan langsung atas skandal doping dan korupsi yang timbul pada Disember tahun lepas dan meneruskan olahraga anjing.

BBC juga menyatakan Adidas menyifatkan dakwaan-dakwaan korupsi dalam pertubuhan sebagai melanggar perjanjian mereka dengan IAAF.

Reuters bagaimanapun belum dapat secara bebas mengesahkan laporan itu.

Beberapa panggilan telah dibuat kelmarin kepada Adidas dan IAAF yang tidak segera dibalas. Kedua-dua pertubuhan enggan memberikan sebarang komen kepada BBC mengenai laporan itu.

BBC, memetik sumber tanpa nama, menyatakan perjanjian penajaan itu, ditandangi pada November 2008, bernilai kira-kira AS$8 juta setiap tahun.

Adidas merupakan salah satu “Rakan Rasmi” IAAF bersama Canon, Toyota, Seiko, TDK, TBS dan Mondo.

Jika disahkan, pendedahan itu mewakili sir-siri terbaru halangan buat IAAF Monaco.

Lewat tahun lepas suruhanjaya bebas bagi Majlis Anti-Doping Dunia (WADA) mendedahkan secara meluas kes doping di Rusia. Minggu lepas suruhanjaya mengeluarkan laporan kedua terhadap penyiasatan-penyiasatannya yang mendakwa IAAF mempunyai “korupsi tertanam” di atas pertubuhan di bawah bekas presiden Lamine Diack. – Reuters

ARTIKEL YANG SAMA