Afghan, Talib...

Afghan, Taliban akan bertemu sekali lagi

ISLAMABAD, 8 Jul (AFP) – Pakistan hari ini berkata wakil Afghanistan dan Taliban telah bersetuju untuk bertemu sekali lagi selepas rundingan semalaman bertujuan menamatkan pemberontakan 13-tahun militan.

Satu perwakilan Majlis Keamanan Tinggi Afghan (HPC), badan yang ditugaskan dengan rundingan pembukaan, bertemu dengan Taliban di bandar Murree, tempat peranginan bukit di utara Islamabad, kata kementerian luar negeri Pakistan dalam satu kenyataan.

Beberapa butir disiarkan mengenai apa yang dibincangkan, tetapi seorang jurucakap kementerian luar negeri berkata rundingan diadakan sepanjang malam, berakhir pada sehari, waktu sahur ketika bulan puasa Ramadan.

“Peserta bertukar pandangan mengenai cara-cara membawa keamanan dan perdamaian di Afghanistan,” kata kenyataan, menambah kedua-dua pihak telah bersetuju untuk menghadiri rundingan dengan “ikhlas dan komitmen sepenuhnya.”

“Peserta bersetuju untuk meneruskan rundingan untuk mewujudkan satu persekitaran yang sesuai untuk proses perdamaian dan keamanan.” Rundingan seterusnya akan diadakan pada “tarikh yang sesuai” selepas Ramadan, yang dijangka berakhir pada 18 Julai.

Beberapa mesyuarat tidak formal telahpun diadakan dalam beberapa bulan ini di antara wakil Taliban dan pegawai dan aktivis Afghan.

Namun rundingan di Pakistan, dipimpin oleh pihak HPC oleh timbalan menteri luar Hekmat Khalil Karzai, dilihat sebagai satu langkah penting.

Ia adalah kali pertama Kabul mengiktiraf seorang menteri kanan sedang berunding secara langsung dengan Taliban, walaupun mesyuarat sebelumnya dibelenggu rahsia, maka adalah tidak jelas siapa yang mengambil bahagian.